KJKP “Rad”: Neće doći do povećanja cijena naših usluga

Iz KJKP “Rad” Sarajevo oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem ističu da, bez obzira na navode u medijima, do povećanja cijena njihovih usluga neće doći, te da im nije jasno zašto je u javnost plasirana informacija koja je još u fazi izrade.

– Preduzeće “Rad” nije djelovalo vaninstitucionalno niti samovoljno, već je djelovala isključivo u pravcu u kojem su stizali nalozi i zahtjevi od Konkurentskog vijeća BiH i Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. KJKP “Rad” d.o.o. Sarajevo je 8. aprila 2022. godine zaprimio Rješenje Konkurentskog vijeća BiH od 4. aprila 2022. kojim se nalaže ovom preduzeću da usvoji Cjenovnik za pravne osobe u kojem će biti izvršena kategorizacija djelatnosti i dodane šifre djelatnosti u skladu sa klasifikacijom djelatnosti iz 2010. godine. Preduzeće “Rad” je 9. augusta 2022. Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Vladi Kantona Sarajevo dostavilo prijedlog Cjenovnika kojim je u okviru već postojećih, nepromijenjenih cijena izvršena kategorizacija djelatnosti i dodatne šifre djelatnosti – saopćeno je iz KJKP “Rad”.

Iz KJKP “Rad” napominju da je na snazi važeći Cjenovnik za pravne osobe utvrđen Zaključkom Grada Sarajeva od 20. decembra 1995. godine, odnosno da cijene usluga za pravne osobe nisu promijenjene od 1995. godine.

Preduzeće “Rad” je 26. juna 2023. godine zaprimilo Urgenciju od Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kojim se nalaže da ovo preduzeće u roku od 10 dana dostavi prijedlog Cjenovnika za pravne i za fizičke osobe. Shodno navedenom, Uprava preduzeća je donijela prijedlog Cjenovnika usluga prikupljanja, odvoza i deponovanja komunalnog otpada sa detaljnom kalkulacijom cijena za pravne i fizičke osobe. Prijedlog cjenovnika je sačinjen u skladu sa važečim Zakonom o komunalnoj čistoći i u tu svrhu su angažirana eksterne stručne osobe kako bi se utvrdili stvarni troškovi prikupljanja komunalnog otpada. Navedeni Prijedlog Cjenovnika dostavljen je Mistarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša kako bi se on dostavio neovisnom stručnom tijelu Vlade Kantona Sarajevo na dalju provjeru, navodi se u saopćenju.

– S obzirom da neovisno stručno tijelo nije donijelo konačnu odluku, nije nam jasno zbog čega je u javnost plasirana informacija o poskupljenju cijena usluga ovog preduzeća. Javnost će biti obaviještena o konačnoj odluci neovisnog stručnog tijela koje će dati smjernice za dalje eventualno povećanje cijena komunalnih usluga. Do trenutka prihvatanja prijedloga Cijenovnika, obračun naknada će se i dalje vršiti prema Cjenovniku utvrđenom prije više od 25 godina, za pravne iz 1995. godine, a za fizičke osobe iz 1997. godine – poručuju iz KJKP “Rad” Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79