KJKP Toplane Sarajevo pokrenule najveći projekat u posljednjih 20 godina

KJKP Toplane Sarajevo pokrenule najveći projekat u posljednjih 20 godina


Nakon 15. maja tekuće godine, KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o. Sarajevo započelo je s nizom aktivnosti u cilju pripreme za narednu sezonu grijanja, koja počinje najkasnije 15. oktobra. U tom kontekstu, odlučno su krenuli u najveći projekat u posljednjih 20 godina – “Rekonstrukciju kotlovnice Zvijezda i hidrauličku optimizaciju rada kotlovnice”.

Cilj ovog projekta je smanjenje negativnih uticaja na okoliš, smanjenje emisije CO2 u zrak, pružanje kvalitetnije usluge korisnicima toplotne energije, povećanje energetske učinkovitosti i doprinos razvoju infrastrukture na području Kantona Sarajevo.

Trenutna oprema u kotlovnici “Zvijezda” stara je više od 30 godina, a cirkulacione pumpe su predimenzionirane, što uzrokuje probleme s emisijom polutanata, neracionalnom potrošnjom električne energije, bukom i kvarovima. Ove neefikasnosti rezultiraju velikim zagađenjem zraka i okoline, kao i nastankom ekološki štetnog otpada pri remontu opreme.

Implementacija ovog projekta kroz ugradnju moderne opreme dovest će do smanjenja potrošnje električne energije za minimalno 25% i plina za minimalno 15% godišnje, te će biti značajan korak ka smanjenju negativnih uticaja na okoliš.

Rekonstrukcija kotlovnice “Zvijezda” obuhvata ugradnju nove savremene opreme i automatsku hidrauličku optimizaciju rada kotlovnice. Kotlovnica će biti povezana na postojeći sistem daljinskog upravljanja Toplana – SCADA sistem. Zadržava se prirodni gas kao osnovno gorivo, a ekstra lahko lož ulje (ELLU) kao alternativno gorivo, kao i postojeći dimnjak.

“Odgovarajući pozitivno na postavljene zahtjeve, rekonstrukcijom starih kotlovskih postrojenja potvrđujemo da KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o. Sarajevo kontinuirano ulažu napore da svojim korisnicima pruže što kvalitetniju uslugu, uveliko radimo na zaštiti čovjekove okoline, doprinosimo smanjenju stepena zagađenosti glavnog grada BiH općenito, kao i razvoju sigurnog, ekološki prihvatljivog i ekonomičnog načina zagrijavanja”, saopćeno je iz KJKP Toplane.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija