Kladioničari u Srpskoj osnovali novo udruženje: Traže svoja prava

Foto: Ilustracija

Priređivači igara na sreću u Republici Srpskoj, a koji nisu dio udruženja “ALPIS” kojeg čine “Mozzart”, “Meridian” i “Premier”, osnovali su svoje Udruženje priređivača igara na sreću, ili skrećeno “UPIS”, saznaje portal CAPITAL.

Piše: Dejan Tovilović

Vijećnik zatražio inspekcijsku provjeru udaljenosti kladionica od škola i vjerskih objekata

Udruženje je u sudski registar upisano 6. aprila ove godine. Za cilj ima unapređenje priređivanja, zalaganje za poboljšanja zakona, njegovo striktno poštovanje, ali i zaštitu igrača od štetnih posljedica igranja.

U “UPIS”-u tvrde kako okupljaju 90 odsto svih priređivača igara na sreću u Srpskoj.

Želimo da se zakoni i podzakonski akti striktno poštuju, kao i da učestvujemo aktivno u njihovoj izradi kako nam se ne bi desilo ono što se desilo sa Zakonom o igrama na sreću RS koji je napravila interesna grupa koja želi da strpa novac u džepove nekoliko ljudi, na štetu svih drugih koji po njima mogu da se ugase”, kaže predsjednik Upravnog odbora udruženja Rade Stevandić.

On dodaje kako im udruženje “ALPIS” ne smeta, ali da je ono osnovano stranim kapitalom, za razliku od njih koji su domaći priređivači.

Ko god ima normalne poglede i zdrava razmišljanja nama ne smeta. Svaka ideja koja ide u zdravom smjeru sa njihove strane ima našu podršku. Žlimo da svi budu legalni i da postoji lojalna konkurencija, a onda neka se svako trudi da u takvim uslovima radi što bolje”, kaže Stevanić.

Podsjećamo, “ALPIS” kao udruženje postoji već nekoliko godina, ali su posebno aktivni postali prije nego što je Vlada RS usvojila novi Zakon o igrama na sreću, gdje su agresivnom medijskom kampanjom bezuspješno ukazivali na njegove negativne posljedice na ovu granu privrede.

U početku su se predstavljali kao “Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću” što je asociralo na to da okupljaju samo priređivače koji posluju legalno dok su svi ostali, koji nisu njihovi članovi, ilegalni.

Pred “UPIS”-om i “ALPIS”-om koji očigledno imaju dosta toga zajedničkog, predstoji ozbiljna borba kako bi ostvarili svoje interese.

Njihova najveća konkurencija je Vlada Republike Srpske koja se ozbiljno miješa u tržište igara na sreću, uglavnom nezakonito i protivno Ustavu RS.

Tako je vlast prekršila Ustav kada se umiješala u posao oko formiranja zajedničkog preduzeća između Lutrije Republike Srpske i „Casinos Austria VLT AG“ Švajcarska.

Takođe Ustav je prekršila i ministrica finansija Zora Vidović koja je prekoračila je svoja zakonska ovlašćenja i obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju troškove održavanja novog računarskog sistema u koji su uvezani.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79