Klanjanje namaza u majici sa reklamom za alkoholno piće: Dozvoljeno ili zabranjeno

Općepoznata stvar je da se u bogomolje ulazi u prikladnoj odjeći, koja ne treba izazivati neprimjerenu pažnju. Međutim, uprkos tome što odijevanje u pojedinim situacijama spada u stvar opće kulture i dobrog kućnog odgoja, povremeno se na stranici Islamske zajednice pojavljuju pitanja za koja je teško povjerovati da bi nekome mogla uopće pasti na pamet.

Tako je jedan od posjetilaca stranice IZ u BiH postavio pitanje da li je dozvoljeno u džamiju na namaz doći u odjeći na kojoj se nalazi reklama za alkoholno piće.

– Nije primjereno muslimanu da nosi odjeću na kojoj se nalazi naziv nekog alkoholnog pića, kako tokom namaza tako i mimo namaza, zato što to predstavlja jedan oblik reklamiranja i propagiranja šerijatom zabranjenih pića. Kur'an zabranjuje saradnju u grijehu: “…a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu!” (El-Maida,2) Činiti to u namazu veći je grijeh nego mimo namaza. Jedan od ciljeva namaza jeste odvraćanje čovjeka od grijeha. “Zaista namaz spriječava da se čine ružna djela” – navodi se u Kur'anu (El-‘Ankebut, 45) Ukoliko bi neko obavio namaz u takvoj odjeći u džematu, s namjerom reklamiranja zabranjenog pića, namaz mu ne bi bio ispravan, već bi time zaradio dodatni grijeh zbog zloupotrebe i skrnavljenja namaza. Ako bi pak klanjao namaz individualno u takvoj odjeći iz nemara ili neuviđavnosti, namaz bi bio ispravan uz pokudu (kerahet), odgovorio je uime IZ u BiH Enes ef. Ljevaković, fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice.

Jedo od pitanja je glasilo i da li je dozvoljeno da muslimani nose majice sa zastavom neke od zemalja, kojoj je u osnovi krst, poput Danske, Švedske, Norveške i drugih.

– Budući da se na zastavama tih zemalja nalazi krst, ne bismo preporučili nošenje odjeće s tim znakom, osim ako je riječ o reprezentativnim dresovima i sl., u službene svrhe, glasio je odgovor ef. Ljevakovića.

On je odgovarao i na pitanja u vezi sa nakitom. Jedno od možda i najzanimljivijih je da li muškarci mogu nositi ogrlice sa privjeskom sa motivom mjeseca i zvijezde. Naime, od kada je počelo “budženje nacionalne svijesti” devedesetig godina prošlog vijeka, mjesec i zvijezda su postali jedan od omiljenih motiva na nakitu poput ogrlica, koje nose muškarci na ovim prostorima.

– Nakit, poput ogrlice i sl., obično nose žene i to je dio kulture odijevanja žene, a ne muškarca, odgovorio je ef. Ljevaković, prenosi Oslobođenje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79