Klimavo jedinstvo u Srpskoj na Dan srpskog jedinstva

Za nekoliko dana obilježićemo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Mada se svi politički akteri u Srpskoj zaklinju u sva tri pomenuta ideala, situacija na terenu ne izgleda sjajno.

Sudeći prema svakodnevnim izjavama opozicije i vlasti, najugroženije je političko jedinstvo po pitanju budućnosti Republike Srpske.

Dok iz SNSD ponavljaju mogućnost mirnog razlaza u BiH, kao posljednju opciju ukoliko ne bude dogovora sva tri naroda, iz SDS, kao najveće opozicione partije, uzvraćaju: “SNSD na taj način uvlači narod u opasnu igru, iz koje možemo samo izvući deblji kraj”.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave državni je praznik koji se 15. septembra praznuje u Srbiji i Srpskoj. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obilježava Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu. Cilj uspostavljanja novog praznika jeste prije svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i Srpskoj, ali i jačanje kulta nacionalne zastave, koja se razlikuje u tome što zastava Srbije na sebi ima dvoglavog orla.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

I dok bliskost srpskog naroda i ključnih političara preko Drine nije upitna, unutar RS svjedočimo svakodnevnim političkim svađama, koje se i te kako odražavaju na podjele među ljudima.

Predsjednik US, Nenad Stevandić, kaže da je razočaran zbog toga što Dan srpskog jedinstva, slobode i zastave dočekujemo sa nevjerovatnom količinom međusobnih uvreda i rasprava ispod svakog civilizacijskog nivoa.

– Bilo bi bolje da u Dan srpskog jedistva uđemo sa međusobnim izvinjenjima za nešto u čemu smo pretjerali ili izvinjenje građanima ako smo neka njihova očekivanja iznevjerili. Evo, ja se izvinjavam svakom kome se učinilo da sam ga namjerno uvrijedio, jer nisam imao tu namjeru. Takođe, ako se predsjednik Srbije izvinio vinarima iz Istre, koji nimalo ne utiču na njegovu političku podršku, ako se srpski član Predsjedništva BiH na nemušt način izvinjavao dijaspori, sutra bi i gradonačelnik Banjaluke trebao da se izvini porodiljama i zdravstvenim radnicima kojima je, apelacijom Ustavnom sudu RS, zasad uskratio sredstva koja su u budžetu izglasali odbornici – kaže Stevandić za Srpskainfo.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Šta se u ovom slučaju podrazumijeva pod srpskim jedinstvom? Stevandić odgovara da je to „nacionalno jedinstvo koje akcentuje teme, koje prije svega apostrofiraju naša prava utemeljena u Povelji UN i u evropskim konvencijama, koje imaju svi drugi narodi“.

– Prema tome, jedinstvo je zajednička zaštita naših prava koje nam garantuju budućnost. Jedinstvo nije međusobno pljuvanje. Srpska zastava je zajednička za sve nas, ma gdje živjeli – zaključuje Stevandić.

Radovan Kovačević, portparol SNSD i savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, kaže da je veoma bitno da sve parlamentarne stranke iz Srpske nastupaju jedinstveno kada god su u pitanju državni, nacionalni interesi RS. Činjenica je, dodaje Kovačević, da su oni mnogo puta do sada pozivali na jedinstvo, ali kaže da nisu imali partnera.

– Sada nas je ova sramna odluka Valentina Incka uspela ujediniti, imamo jedinstven odgovor na nivou zajedničkih institucija. Ali evidentno je da to mnogima u opoziciji i mnogima koji imaju značajan uticaj na opoziciju ne odgovara i oni u niskom startu traže situaciju u kojoj će to jedinstvo napustiti. Iz tog razloga vidimo da svakom novom izazovu pristupaju ad hok. U jednom slučaju kažu da treba da se razgovara, u drugom kažu da ne treba. Ili, ako predsjednik jedne od opozicionih stranaka kaže da treba da se razgovara, onda njegovi najbliži saradnici govore suprotno. Vidimo da ne postoji jedinstvo unutar opozicije i da se traži situacija da se takvo jedinstvo napusti – tvrdi Kovačević za Srpskainfo.

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Što se tiče SNSD, dodaje on, jedinstvo je potrebno jer u tim situacijama moguće zaštititi interese RS, a ljudima iz opozicije poručuje da sami treba da procijene da li je njima bitniji interes Srpske od njihovih sitnih političkih interesa.

Govoreći o tome šta bi sve srpska sloga trebala da obuhvata, kaže da je evidentno da su uspjeli da naprave dogovor kada je u pitanju sramna Inckova odluka, ali da po drugim pitanjima ne mogu da postignu jedinstvo sa opozicijom.

– Iz stranaka opozicije imamo razne komentare i napade i prema rukovodstvu Srbije, kao i prema SPC. Opozicija sada pokušava vještački da stvori unutrašnju krizu u RS, da pravi problem oko Dodikovog izlaganja prilikom susreta s predsjedniom Turske, izmišljaju teze da je Dodik nagovještavao Dejton 2. S druge strane, vidimo izuzetno zabrinjavajuće poruke iz opozicije. Prvo smo čuli izjavu zamjenika predsjednika SDS da RS nije nastala 9. januara 1992. nego potpisivanjem Dejtonskog sporazuma, što je izuzetno opasna konstrukcija koju smo do sada mogli da čujemo samo od najostrašćenijih predstavnika Bošnjaka. Nakon toga smo od predsjednika SDS čuli da je mirna disolucija BiH, odnosno mogućnost da RS na miran način postane nezavisna, nešto čemu će se oni žestoko suprostaviti. Spremni smo da kroz dijalog pokušamo očuvati dejtonsku strukturu BiH, ali ukoliko ne bude uvažavanja stavova RS za ustavnu strukturu na koju smo pristali u Dejtonu, naravno da ćemo morati tražiti svoj put – zaključuje Kovačević.

Oko Dana srpskog jedinstva svi treba da se okupimo, smatra predsednik PDP Branislav Borenović, ali naglašava da je, kada se izuzme atmosfera oko samog praznika, sve drugo isto kao i prije nekoliko mjeseci.

FOTO: PDP
FOTO: PDP

– Dogovoren je zajednički stav oko nametnutog Inckovog zakona. Tu postoji jedna vrsta jedinstva, ali oko većine drugih stvari mi smo dva različita svijeta. Korupcija je model ponašanja vladajućih. Mi smo protiv toga, a za njih je normalno da se u kumovske džepove stavlja basnoslovnih 100 miliona KM. Nama nije. Oni bi da guše medije, mi smo za slobodu, oni su otjerali stotine hiljada ljudi u inostranstvo i danas ih još vrijeđaju, mi ih poštujemo, oni pune svoje džepove kroz javne nabavke, mi to niti smo, niti ćemo raditi. Oni nemaju političku ideju već 15 godina, nego recikliraju stare, mi gledamo u budućnost. Oni profitiraju na zdravlju našeg naroda, mi se toga gnušamo – tvrdi Borenović za Srpskainfo.

Vitalni nacionalni interes

Borenović naglašava da oko nacionalnih pitanja ne smije biti razlika, mada se i ranije dešavalo da se različito tumači šta je to vitalni nacionalni interes.

– Jedna od stvari za koju smatram da se ne smije prelaziti crvena linija i da svi iz RS treba da imamo čvrst jeste stav oko Dejtonskog uređenja BiH, državotvorne pozicije i nadležnosti Republike Srpske. Međutim, desilo se da gospodin Dodik pred turskim predsjednikom Erdoganom najavljuje odustajanje od Dejtona. To je opasna igrarija, koja može da izazove nesagledive posljedice i treba je pod hitno zaustaviti – ocenjuje Borenović za Srpskuinfo.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79