Kliničkom centaru u Tuzli fali im 370 medicinskih sestara

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu se usložnjava, a najveći problem je nedostatak zdravstvenog osoblja, posebno medicinskih sestara. COVID bolnice UKC-a u Tuzli se pune, a u ovoj zdravstvenoj ustanovi 250 zaposlenika je na bolovanju.

Na prijedlog opozicije danas je odražana hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, za vrijeme koje je razmatrana trenutna epidemiološka situacija, uz predlaganje načina za rješavanje problema koji postoje.

Iz opozicije su upozorili da Kantonalna vlada trenutno ne čini dovoljno kako bi se epidemiološka situacija popravila, dok iz vlasti ipak navode suprotno.

Ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić danas se, kako je kazao, nije želio spuštati na politički nivo diskusije, već se fokusirao na zdravlje stanovništva, istaknuvši da su u proteklom periodu donesene mjere i preporuke, skladno sa epidemiološkom situacijom koja vlada u ovoj bh. regiji.

“Paušalna je ocjena da se ništa ne radi. Mi smo u ranijem periodu (novembar-decembar, op.a.) imali ozbiljniju situaciju kada je riječ o broju oboljelih, hospitaliziranih i procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih. U aktuelnoj situaciji u nekoliko navrata smo potencirali uvođenje novih mjera i znatno smo poboljšali njihovu kontrolu sprovedbi, što će dati rezultat u budućem periodu”, kazao je Jurić.

Božo Jurić (Foto: A. K./Klix.ba)
Božo Jurić (Foto: A. K./Klix.ba)

Tuzlanski kanton još uvijek nije dostigao vrhunac trećeg vala pandemije, ali je trenutna situacija, kako se moglo primijetiti tokom današnje sjednice Kantonalne skupštine, donijela veći nivo ozbiljnosti svih nadležnih, koji su predložili konstruktivne mjere.

Infekcija koronavirusom trenutno je potvrđena kod 1.370 osoba u ovom kantonu, od kojih je 160 u COVID bolnicama Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. S teškim formama oboljenja je registrirana četvrtina hospitaliziranih, a medicinske radnike trenutno posebno zabrinjava usložnjavanje kliničkih slika kod mladih, posebno djece.

“U bolnici trenutno imamo šestero djece sa srednje teškom kliničkom slikom, ali za njih smo osigurali posebnu njegu jer jer riječ o najosjetljivijoj populaciji”, kazao je direktor tuzlanskog UKC-a Vahid Jusufović.

Prema njegovim riječima, UKC Tuzla trenutno raspolaže za 15.000 PCR testova za detekciju koronavirusa, a u toku je proces nabavke njih još 120.000. Na zadovoljavajućem nivou su količine lijekova, kisika i zaštitne opreme, ali je najveći nedostatak medicinsko osoblje.

Kako je Jusufović naveo, trenutno je na bolovanju okvirno 250 zaposlenika, što je deset posto od ukupno zaposlenih, od kojih je 47 aktivno inficirano koronavirusom. Na dugotrajnom bolovanju je okvirno 60 zaposlenika zbog postcovid komplikacija. Također, nedostaje im i blizu 377 medicinskih sestara, dok je po sistematizaciji upražnjeno 61 mjesto za doktore medicine.

Vahid Jusufović (Foto: A. K./Klix.ba)
Vahid Jusufović (Foto: A. K./Klix.ba)

“Najveći nedostatak predstavljaju upravo medicinske sestre i zamolio sam zakonodavno tijelo da nam pomogne i zaposle ih, s obzirom na to da ih imamo dovoljo na birou. Sada je pitanje kako osigurati finansijska sredstva, jer UKC Tuzla u ovoj pandemiji, povećanoj potrošnji lijekova i slično, neće moći iz tekućeg poslovanja sam izdvojiti novac”, naveo je Jusufović.

Kapaciteti za COVID pozitivne osobe u Tuzli su popunjeni 70 posto, od ukupno 300 kreveta sa koliko raspolažu u dvije COVID bolnice za odrasle osobe i Respiratornom centru.

“Slom sistema se može desiti svakome i ne treba biti u zabludi da postoji neoborivi. UKC Tuzla predstavlja najveći resurs na koji se svi oslanjaju u kantonu i trenutno se pripremamo za eventualni negativni scenarij, kako nas ne bi zadesila situacija kao u Goraždu”, naglasio je Jusufović tokom obraćanja zastupnicima.

Okvirno 24 posto zaposlenika tuzlanskog kliničkog centra dosad je bilo inficirano koronavirusom, a prema riječima Jusufovića, određeni broj njih je već podnio zahtjeve za priznavanje COVID-a kao profesionalnog oboljenja jer su u teškom stanju i nisu radno sposobni.

“Očekivati je još veći broj takvih slučajeva. S druge strane, pozitivna je stvar što je u zdravstvenim ustanovama počela masovnija vakcinacija. Kod nas je do danas njih 594 vakcinisano prvom dozom vakcina, a ukupno se za imunizaciju prijavilo 1.300 ljudi”, naveo je Jusufović.

Iz opozicione SDA danas su kazali da Vlada Tuzlanskog kantona čim prije mora ojačati zdravstveni sistem, poboljšati kvalitet zdravlja stanovništva, ekonomije i obrazovnog sistema.

“U zdravstvenom sektoru potrebno je ujednačiti rad COVID ambulanti koje se nalaze pri domovima zdravlja, uz kadar, prostor i opremu. Također, od premijera TK tražimo da se angažuje dodatno zdravstveno osoblje koje se nalazi na zavodu za zapošljavanje, kao i finansijsko pomaganje u opremanju COVID ambulanti”, kazao je Šekib Umihanić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zaključeno je i da COVID ambulante u domovima zdravlja moraju preći na direktno pružanje medicinske pomoći zaraženim pacijentima, a ne da se to čini telefonskim putem kao što je trenutno slučaj. Operativni plan masovne vakcinacije stanovništva, kako je danas konstatovano, Zavod za javno zdravstvo TK još nije izradio, što je potrebno ekspresno učiniti.

“Srednje i osnovne škole su spremne za online nastavu, ali mišljenja smo da je za to još uvijek rano, shodno realtivno lošim ranijim iskustvima. To je potrebno doraditi, a ukoliko se ipak ukaže potreba za ovim modelom obrazovanja, zalažemo se da to bude primjenjeno isključivo u pojedinim školama, nakon pojave većeg broja zaražene djece ili osoblja”, dodao je Umihanić.

Svi prijedlozi danas su za vrijeme hitne sjednice Skupštine TK jednoglasno usvojeni i upućeni Kantonalnoj vladi koja se mora očitovati za pet dana prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79