Klinika za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla dobila proširenje i modernizaciju

Kardiovaskularne bolesti su među vodećim uzročnicima smrti širom svijeta koje na godišnjem nivou odnesu oko 17 miliona života. Upravo zbog toga je prevencija i adekvatno liječenje ključno u borbi pacijenta. Shvativši koliko ove bolesti uzimaju maha, u UKC-u u Tuzli su, upravo na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju, prošireni kapaciteti intenzivne njege. Cilj je da se prostorno i materijalno intenzivna njega prilagodi da bi pacijenti imali što bolje uslove prilikom liječenja. Novouređene prostorije je posjetila i naša televizija.

Nakon rekonstrukcije i adaptacije prostora, radilo se na instalaciji medicinskih plinova za pet dodatnih bolničkih kreveta na kojima se, već danas, oporavljaju operisani pacijenti. Veliki je ovo značaj za UKC u Tuzli s obzirom na to da se broj pacijenata kojima je potrebna bolnička njega svakodnevno povećava.

“Evo možete vidjeti da danas normalno funkcioniše, da se pacijenti operišu redovno i da pacijenti koriste ovaj prostor koji jeste namijenjen za one koji su imali velike operativne zahvate na srcu i operativne zahvate na krvnim žilama”, naveo je Mustafa Tabaković, načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju UKC Tuzla.

“Pet novih jedinica znatno olakšava rad, kako uposlenika, ali poboljšava i komfor i stalno praćenje vitalnih funkcija operiranih pacijenata na klinici za kardiovaskularne bolesti”, istakao je Alen Kamerić, direktor UKC Tuzla.

I pandemija koronavirusa ostavlja velike posljedice na osobe koje imaju problema sa kardiovaskularnim bolestima, što dodatno pokazuje koliko je proširenje kapaciteta intenzivne njege značajno. Riječ je o bolestima koje ne smiju biti zanemarene, kažu stručnjaci.

“Preko 50% svih smrtnih slučajeva je direktno povezano sa kardiovaskularnim bolestima. Sama činjenica da su to bolesti koje su još uvijek predominantne u našem društvu, tako se i mi spram toga postavljamo i prema tim bolestima odnosimo”, dodaje Tabaković.

Važno je spomenuti, kazali su ljekari, da se većina kardiovaskularnih bolesti može spriječiti zdravijim načinom života.

Ukoliko bi se više pažnje obratilo na ishranu i fizičku aktivnost te izbjegavalo konzumiranje cigareta i alkohola, teže kliničke slike i smrtnost bi bili znatno manji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79