Kljajić: Ako Hrvatska vraća migrante u Krajinu, zašto ih onda BiH ne vraća u Srbiju i Crnu Goru?

Šest zaključaka donijela je Komisija za bezbjednost Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon sastanka sa predstavnicima bezbjednosnih agencija i vlasti na svim nivoima. Među ključnim je raspodjela migrantske krize na čiitavu državu, da institucije imaju uvid u tokove novca, te osposobljavanje kampa Lipa.

Očekuje se od bezbjednosnih agencija da uspostave mehanizam kontrole kretanja i boravka migranata u Bosni i Hercegovini, te da pojačaju aktivnosti utvrđivanja identiteta migranata, od IOM i UNHCR-a se traži da kontejnere iz Bire stave na raspolaganje institucijama, te osnivanje prihvatnih centara u područjima gdje ih do sada nije bilo, zaključci su Komisija za bezbjednost Parlamenta FBiH.

– Da to se odnosi i na područje Republike Srpske koja do sada nije snosila teret krize. Poziva se da nadležne agencija iskontrolišu tokove novca preko Wester Uniona iz onih država iz kojih dolaze migranti, kaže Damir Mašić, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Iz Komisije su rekli da će se uputiti inicijaiva za tematsku sjednicu u Parlamentu FBiH. No, potpuna realizacija ovih zaključaka je teško ostvariva, prvenstveno jer Graničnoj policiji nedostaje 1.200 novih policajaca, te adekvatna oprema.

– Apsolutno ne očekujem jer smo vidjeli da nemamo kapaciteta, jer smo vidjeli danas da agencije nemaju kapaciteta, pogotovo Granična policija. Znamo da Vijeće ministara ne donosi odluke kakve bi trebalo donijeti, tu imamo osnovni problem, navodi Hamdija Abdić Tigar, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Tokom prošle godine vraćeno je više od 7.000 migranata iz Hrvatske na teritoriju Bosne i Hercegovine, podaci su MUP-a USK.

– Na osnovu izjava migranata gdje smo uzeli iskaze imamo oko 7.210 migranata, koji su vraćeni sa teritorije Hrvatske. Postavljamo pitanje zašto mi nismo vraćali migrante u Srbiju ili Crnu Goru, pita Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK.

Iz Komisije za ljudska prava kažu da porast kriminala sa migrantskom krizom na nivou koji je plasiran u medijima.

– Zvati nekog čovjeka ilegalnim znači da on ne postoji i to je ozbiljno kršenje ljudskih prava, zatim sam pokušao da razbijem mitove da migranti siluju, migranti povećavaju stopu kriminaliteta, ističe Mirsad Čamdžić, predsjednik Komisije za ljudska prava i slobode Parlamenta FBiH.

Trenutno je oko 3.500 migranata na teritoriji USK, prema podacima MUP-a, smještajni kapaciteti su više nego za duplo manji, piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79