Kneževo, Doboj i Bileća najzaduženije opštine

Zaduženost lokalnih zajednica u Republici Srpskoj je tema koja izaziva veliku pažnju, a posljednji podaci pokazuju da je situacija i dalje izazovna. Prema informacijama iz Ministarstva finansija RS, zaduženost lokalnih zajednica na kraju prošle godine iznosila je 356,26 miliona maraka, smanjujući se za 3,98 miliona maraka u odnosu na isti period prethodne godine.

Najzaduženije lokalne zajednice u Srpskoj na kraju 2023. godine su Kneževo, Doboj i Bileća. Gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić, ističe da su dugovanja ove lokalne zajednice u skladu sa zakonskim propisima te da se krediti redovno servisiraju. Sredstva od kredita su, kako tvrdi, uložena u razvoj grada, u izgradnju sportske dvorane, infrastrukture i saobraćajnica.

Međutim, situacija je drugačija u Bileći, gdje lokalna zajednica suočava sa ozbiljnim problemima zbog velikog duga od oko 20 miliona maraka. Načelnik Bileće, Veselin Vujović, ističe da su stalno u blokadama i da im je teško da ispunjavaju svoje obaveze. Njihova očekivanja su usmjerena prema Srbiji, koja im je obećala finansijsku pomoć od oko milion evra.

Opština Kneževo već godinama spada u red najzaduženijih u Srpskoj, ali načelnik Goran Borojević nije bio dostupan za komentar.

Uprkos ovim izazovima, pet lokalnih zajednica – Petrovac, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Rudo i Osmaci – nisu imale direktnih kreditnih zaduženja na kraju prošle godine, što ukazuje na različite finansijske situacije širom Republike Srpske

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79