Ko bi Čoviću vjerovao: “Ovim bi stabilizirali odnose Hrvata i Bošnjaka”

Po njegovim riječima, drugo poluvrijeme izbornih reformi mora posve omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici u utorak trebao bi po žurnom postupku razmatrati Prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH koji su predložili izaslanici iz hrvatskog naroda (HDZ-HNS) u ovom domu.

Predsjedavajući Doma naroda i predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović ističe da  je to samo “prvo poluvrijeme inicijative ove političke grupacije čiji je cilj ukloniti diskriminaciju kako Hrvata, tako i svih manjina, Židova, Roma i drugih građana koji se ne mogu kandidirati na najviše pozicije u državi”.

“S ovim amandmanima nastoji se učiniti predstojeće izbore zakonitim i sukladnim Ustavu, budući je odredbe koje se tiču popunjavanja Doma naroda Federacije BiH osporio Ustavni sud i ocijenio protivnim državnom Ustavu. Mora se Hrvatima kao zajednici zajamčiti mogućnost biranja njihova člana državnog Predsjedništva. Jednako kao što to imaju bošnjačka i srpska zajednica. Prihvatanjem ovoga prijedloga u oba doma državnog Parlamenta stabilizirali bismo odnose najprije Hrvata i Bošnjaka u Federaciji BiH, te ostvarili važan korak k uspostavi funkcionalnih državnih institucija”, ističe Čović.

Po njegovim riječima, drugo poluvrijeme izbornih reformi mora posve omogućiti svim građanima jednaka prava što zahtijeva i ustavnu reformu koja u ovome trenutku zbog vremenskog okvira u kojemu će se raspisati i održati izbori nije realna.

“NS BiH i HDZ će biti predvodnici procesa da odmah nakon izbora koji bi se održali po izmijenjenim pravilima u potpunosti provedemo svih pet presuda Evropskoga suda za ljudska prava, što uključuje ograničenu ustavnu reformu i izmjene Izbornoga zakona. To je moguće napraviti čuvajući temelje BiH, a to su konstitutivni narodi i njihovo legitimno predstavljanje te prava građana. Kao što je to istaknuo i izvjestitelj Europskoga parlamenta za BiH, EU je zajednica koja ima svoje ‘konstitutivna načela’, te se temelji na poštivanju prava građana i očuvanju njezina višenacionalnig identiteta. BiH je EU u malome, navodi Čović.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79