Ko bi mogli biti kandidati za Predsjedništvo BiH?

Još nije sasvim izvjesno hoće li biti opštih izbora naredne godine, i kakav će Izborni zakon biti na snazi, ali međustranački razgovori o kandidatima uveliko su počeli. Dok opozicione stranke u Republici Srpskoj i Federaciji BiH za sada neuspješno pokušavaju iznjedriti ime za člana Predsjedništva vladajući će, izgleda, igrati na sigurno.

Na megdan konkurenciji iz SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović nagovijestio kandidaturu za Predsjedništvo, ne zna se ko će. “Sarajevska trojka” bi najradije izašla sa jednim imenom, ali dogovor neće biti lak. SDP smatra da ima pravo da baš njihov kadar bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva. U javnost su isplivala i imena poznatog advokata, Ifeta Ferageta, koji je već rekao da ne bi u politiku, ali i bivšeg funkcionera SDA, Denisa Zvizdića, kao potencijalnih kandidata koje bi “Trojka” mogla istaći.

DENIS ZVIZDIĆ, samostalni zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH

“Postoje oni portali i mediji koji žele da dođu do informacije, a postoje i oni režimski portali bliski vladajućoj SDA stranci koji pokazuju veliki strah od eventualne moje kandidature i pokušaju na neki način da denunciraju moj politički kredibilitet. Vidjećemo naravno šta će biti, određeni razgovori su u toku”.

Postoji mogućnost i da svaka stranka izađe sa svojim kandidatom. Spekuliše se da ambicije za Predsjedništvo ima i lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, predsjednik Naroda i pravde

“Ukoliko SDP, Narod i pravda i Naša stranka eventualno budu imali svoje kandidate, izbor za člana Predsjedništva biće, ne mogu to nazvati obračunom, ali našim takmičenjem, dakle ko lideriše procese unutar “Trojke”. Između ta dva modela mi razmišljamo šta nam je bolje. Preferiramo svi taj prvi. Dakle da nađemo zajedničkog kandidata. Nije to lako s obzirom na neke naše ideološke razlike”.

Nije lako ali bi im to bilo mudro, smatraju analitičari, jer su veće šanse da udovolje biračima ako istaknu jednog kandidata.

IVANA MARIĆ, politička analitičarka

“Računajući na ta iskustva iz prošlosti kada im nije baš razum prevladao već su nekako sujete više odlučivale. Nekako sam skeptična da će uspjeti i ovaj put da se dogovore, posebno što su to stranke koje dolaze sa različitih strana političkog spektra”.

Interesantno će biti i u trci za hrvatskog člana Predsjedništva, jer je sve izvjesnije da će glavni kandidati ponovo biti Dragan Čović i Željko Komšić, dugogodišnji glavni konkurenti. Ništa manje napeto nije ni u Republici Srpskoj. Opozicija još nema rješenje. Gradonačelnik Banjaluke, PDP-ov Draško Stanivuković, ne krije da vidi sebe u borbi sa Miloradom Dodikom. Vidi se još nekoliko njih. I SDS bi svog čovjeka, a i DNS-ov Nenad Nešić, koji se opozicionim redovima nedavno priključio, ima velike ambicije. SNSD karte još ne otkriva.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a

“Sve mi razmišljamo, razmišljam o svemu. To je daleko, kad bude bilo posebno ću vama da kažem”.

MIRKO ŠAROVIĆ, predsjednik SDS-a

“Izaći ćemo kad se dogovorimo oko toga. To nikada nije lako. I kad se čini da je lako, nije lako. Dobro je što imamo više kandidata. Bilo bi loše da se ne pominje nijedno ime”.

Unutarstranačka previranja među opozicionim partijama ne pomažu. Samostalno teško da bi imali velike šanse, kažu analitičari. Ističu i jedan jako bitan detalj.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

“Ponašanje Beograda, odnosno koga će Beograd na neki način podržati a vidimo da trenutno Beograd i Aleksandar Vučić vrata otvara i za neke druge opozicione političare iz Republike Srpske. Prije svega mislim na gradonačelnika Banjaluke, Draška Stanivukovića”.

Nešto jasnija slika mogla bi biti do kraja godine, kada se vidi hoće li se mijenjati Izborni zakon BiH i do koje mjere. U međuvremenu, sve političke stranke razmatraće po dvije opcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79