Ko blokira saslušanje svjedoka i koči istragu ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića?

Navodno se došlo i do nekih materijalnih dokaza, ali iako, kako se može saznati, postoji informant o ubistvu policajaca, nejasno je zašto se ne ohrabri da ispriča šta zna

Maskirani i naoružani kriminalci 26. oktobra 2018. dovezli su se u ukradenom Seat Leonu u C fazu Alipašinog Polja da ukradu bijeli Golf VI (KR207JG), koji je koristio S. S, a koji je vlasništvo P. K. Nakon što su naišli policajci Adis Šehović i Davor Vujinović, oni su izrešetani i ubijeni. Od tada do danas poznato je da je ukradeni Seat Leon završio u Crnoj Gori, ali ne i ko je bio u njemu. Pojedini tužioci smatraju da se ubistvo vjerovatno nikad i neće riješiti ako slučaj ne preuzme Tužilaštvo BiH.

PRITISAK

Istraga i dalje tapka u mjestu, iako su se, kako nezvanično saznajemo, pojavili “novi momenti” i da je pronađen novi svjedok-informant. Navodno, došlo se i do nekih materijalnih dokaza, no ni tako istraga zvanično nije odmakla dalje od početka. Iako navodno postoji informant o ubistvu policajaca, nejasno je zašto se ne ohrabri da ispriča šta zna te ko i zašto koči istragu. Dodajmo da su u posljednje vrijeme procurile informacije da se ubistvo policajaca sad povezuje i s vozilom s ukradenim diplomatskim tablicama, u kome je transportovano 200 kg skanka te da za ubistvo policajaca nije kriva samo automafija…

Među prvima koji su 30. novembra 2018. uhapšeni zbog sumnje da su ubili policajce bili su Srećko Trifković, Miloš Obradov i Stefan Samardžija. Njih trojica su u nekoliko godina nekoliko puta hapšeni zbog različitih stvari i puštani na slobodu. Nakon tog prvog hapšenja i premlaćivanja u policiji pušteni su Samardžija i Obradov, dok je Trifković ostao iza rešetaka. Pošto su se novinarima požalili da su maltretirani, Obradov i Samardžija su ponovo uhapšeni i to sve u sklopu istrage ovog ubistva.

Kad je im je istekao zakonski osnov dokad mogu ostati u pritvoru u istrazi ubistva policajaca, pušteni su iz pritvora, no odmah su ih uhapsili pripadnici MUP-a RS-a jer su se iznenada pojavile indicije da su učestvovali u ubistvu Damira Ostojića i pokušaju ubistva njegove supruge Sandre Jošić. I Trifković je nakon puštanja iz pritvora zbog ubistva policajaca također uhapšen zbog ubistva Ostojića. No, ponovo su sva trojica, zbog nedostatka dokaza, puštena na slobodu.

Policija je na Obradova, kako saznajemo, nastavila pritisak jer je ponovo dva puta hapšen i to na osnovu dojava koje je policiji naveo A. V. On je policiji ispričao da mu je Obradov bacio bombu, a drugi put je rekao da su skupa učestvovali u nekoj krađi. U oba puta policija je utvrdila da je Obradov imao alibi te da je A. V. lagao. Ostaje pitanje da li ga je neko nagovorio da laže i zašto…

Obradov je nedavno hapšen i u istrazi ubistva Siniše Miličevića Tigra iz Istočnog Sarajeva te pripremanja ubistva Zlatana Ćuka i Miloša Božovića iz Bijeljine.

ČEKAJU PRIZNANJE

Povod je iskaz Vladimira Stevanovića, svjedoka Tužilaštva u predmetu Darko Elez, koji je rekao da je 2018. skupa s Obradovom putovao u Beograd. Obradov je saslušan u svojstvu svjedoka koji je policiji trebao dati podatke o kretanju Stevanovića i pušten.

Svojevremeno je Trifkovićev advokat Tatjana Savić za Oslobođenje izjavila da je policija u istrazi ubistva policajaca mogla jednostavno provjeriti alibije i kretanje osumnjičenih, uz pomoć baznih stanica, te odakle su mobitelom slali poruke, a zatim dodala:
“Umjesto da istragu usmjere u nekom drugom pravcu, oni uporno čekaju da im ovih nekoliko momaka nešto prizna”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79