Ko će biti gradonačelnik Tuzle?

Kandidature za prijevremene izbore za gradonačelnika Tuzle Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine predalo je sedam stranaka i četiri nezavisna kandidata. Prijavljene stranke sada imaju rok od 15 dana da istaknu ime svog kandidata, ukoliko ga budu imale.

Dugogodišnji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović dao je ostavku na funkciju, nakon što je na posljednjim Općim izborima izabran za zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Za prijevremene izbore u Tuzli prijavljene su Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Narodni evropski savez (NES) BiH i Stranka za BiH (SBiH). Kao nezavisni kandidati za gradonačelnika prijavljeni su Mirnes Ajanović, Almir Arnaut, Derviš Čičko i Halid Žigić.

Iako niti jedna od prijavljenih stranaka još nije istakla ime svog kandidata, gotovo je sigurno da će SDP-ov kandidat biti Zijad Lugavić, koga je Gradsko vijeće jednoglasno izabralo za vršioca dužnosti gradonačelnika do prijevremenih izbora.

SDA u Tuzli još nije odlučila kako će nastupiti na izborima.

I zvanično Mirnes Ajanović kandidati za gradonačelnika Tuzle

Kao jedan od kandidata već neko vrijeme se spominje i Omer Berbić iz Naše stranke, koji je jedan od najupornijih kritičara Jasmina Imamovića i SDP-ove vlasti u Tuzli.

– Grad Tuzla je u prošlih 15 godina ekonomski, kulturno i sportski stagnirao a birokratski uznapredovao. Naša jedina istinska želja jeste da ove stvari ispravimo i potaknemo snažne projekte javno-privatnog partnerstva, kulturno-sportskog sadržaja i industrijskih zona. U ovom trenutku ne mogu potvrditi da ću biti kandidat za gradonačelnika, za takvu odluku ima još desetak dana. Ono što mogu potvrditi jeste da aktivno vodim razgovore sa opozicionim, građanskim strankama te da ukoliko one ne daju kandidata ja ću najvjerovatnije izaći kao kandidat na ovim izborima. „Sada kako stvari stoje, najvjerovatnije će se ići u pravcu da ja budem kandidat Naše stranke, odnosno, jedne šire koalicije Progresivnog bloka, za gradonačelnika Tuzle. Ono što želimo da ponudimo ovdje je potpuno drugačiji pristup. Da depolitiziramo javna preduzeća, da radimo na javno-privatnom partnerstvu, na industrijskim zonama, da dovedemo investitore, da grad prodiše, kako u privrednom tako i u kulturnom i sportskom smislu“ – kaže Berbić.

Ono što niti u jednom trenutku neću i ne bih dozvolio, istakao je Berbić, jeste da Tuzla padne u ruke jednonacionalnih partija, za mene lično to bi bio životni neuspjeh.

U priči u vezi sa Berbićevom kandidaturom veoma važnu ulogu igra pozicija DF-a, koji bi, kako nezvanično saznajemo, do petka trebao donijeti odluku o kandidaturi. Žarko Vujović iz tuzlanskog DF-a u više navrata je za Faktor rekao da “ova stranka neće ostati gluha na činjenicu da se u Tuzli održavaju prijevremeni izbori”, a što to konkretno znači tek ćemo vidjeti.

SDP u Tuzli ima široku opoziciju i dok lobira za podršku svojih tradicionalnih partnera, a to sigurno nisu sve stranke aktuelne Osmorke, unutar te opozicije traju razgovori u vezi kanditata i eventualne podrške, zvanične ili nezvanične.

Imena svih kandidata bit će poznata do 27. decembra, a zatim u Tuzli počinje veoma zanimljivo političko razdoblje do izbora 5. februara naredne godine.

U borbu za mjesto prvog čovjeka Tuzle će i Almir Arnaut Beli. Tuzlanski aktivista i predsjednik Udruženja „Velika djeca“ koji je predao kandidaturu kao nezavisni kandidat i odmah naišao na prepreku koja se ogleda u 1.000 KM takse za prijavu kandidature. Novac i potpise su sakupili članovi udruženja „Velika djeca“, a Arnaut obećava, ukoliko bude izabran, da će grad vratiti građanima kroz samoupravu u mjesnim zajednicama. „Da prestane ilegalna gradnja, da se vrati vjera u džamije, hoću da se sve u Tuzli vrati istini. Istina je da se korupcija i kriminal šire u Tuzli, droga. Naš grad ne liči na grad i mi ovo zovemo kasabom. Ovo je bezvlašće i mi ćemo uvesti samoupravu u sve mjesne zajednice. Vratićemo grad u ruke građana“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79