Ko će biti kriv: Rukometnim Zmajevima upitan odlazak na Evropsko prvenstvo

Dolaze li bolji dani za rukomet u Bosni i Hercegovini? Ako je suditi po obraćanju Marinka Umičevića, predsjednika RSBiH, dolaze.

Umičević je na svojoj Facebook stranici objavio da je jučer održana sjednica Upravnog odbora Saveza i da su posložene mnoge stvari.

Ipak, ono što može zabrinuti je najava da bi reprezentacija BiH mogla ostati bez učešća na Evropskom prvenstvu.

– Jučer je u Sarajevu u proširenom sastavu zasjedao Upravni odbor RSBiH, moram da kažem u mučnoj atmosferi, na rubu incidenta, ali na kraju uspješno. Svi smo potvrdili odluke vezane za početak prvenstva, te ćemo po prvi put u naredne tri godine znati ko upada, a ko ispada iz lige.

Dušebrižnici koji vode brigu o srpskom rukometu iz svojih fotelja neka ništa ne brinu, dostojno zastupamo interese RS i našeg saveza. Prva liga RS se neće ugasiti, a RSRS ove godine u omladinskoj školi ima 60 klubova što predstavlja naš zalog za budućnost.

Jučer je na Skupštini UO donesen niz važnih odluka, tako da će RSRS, kao osnivač RSBiH, na šest mjeseci preuzeti neke obaveze RSBiH kako bi se odblokirao rad kancelarije, što nam je najbitnije u ovom momentu.

Ponovo ćemo tražiti prijem kod ministra civilnih poslova, jer bez pomoći društva ne možemo ići na Evropsko prvenstvo, a ako Vijeću ministara nije stalo da idemo, onda će preuzeti odgovornost. Također, ćemo tražiti prijem kod predsjednika visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, kako bi ubrzao našu tužbu podnesenu protiv RSFBiH, gdje ne priznamo stari dug, te ćemo tražiti da nam se dodijeli ID broj i da konačno počnemo da radimo kao drugi savez.

Tražili smo i pismeni izvještaj i plan priprema za EP muške selekcije, odredili smo nove troškove za sudije.

Jedan od zahtjeva je i da se prvo zakažu entitetske skupštine saveza kako bi se mogla zakazati redovna Skupština RSBiH gdje ćemo tražiti izmjene Statuta koje su na štetu RS, kao i da se u Statut unese sudijska organizacija BiH koja sada radi nelegalno, te da se osnuje Udruženje premijerligaša.

Sve pomenuto smo mogli davno uraditi da je bilo razumijevanja, ali bolje ikad nego nikad. Sada je red na komesarima liga da vode ligu, a na nama iz UO je da stvorimo uvjete za odlazak na EP.

Moj prijedlog će biti da uvedemo funkciju sportskog direktora koji sada ne postoji i da to bude neko iz RS. Također, uputili smo dopis kućama koje smo bave izradom sportske opreme, da nam dostave ponude za sve selekcije jer je bilo dosta cirkusa oko dresova i ugovaranja opreme od strane pojedinca. Odluka je i da stupimo u kontakt sa nekom marketinškom agencijom koja će zastupati interese RSBiH da bismo unovčili odlazak na EP i omogućili optimalne pripreme.

Puno je posla urađeno, puno nas posla čeka, ali ako se ljudi slože, sve se može – objasnio je Umičević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79