Ko će biti novi premijer Kantona Sarajevo?

Nakon što je postalo poznato i posljednje ministarsko ime u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, može se reći kako je proces formiranja vlasti na državnom nivou započeo u punom kapacitetu.

Međutim, formiranje vlasti na državnom nivou za sobom nosi i puno upitnika na nižim nivoima vlasti, a to se naročito odnosi na Kanton Sarajevo koji bi imenovanjem novog Vijeća ministara mogao ostati bez nekoliko političkih zvaničnika koji su dugi niz godina svoj rad prije svega usmjeravali na Kanton Sarajevo.

Jedan od onih koji bi trebao preuzeti funkciju u Vijeću ministara je i lider NiP-a Elmedin Konaković koji bi u novom sazivu na državnom nivou trebao preuzeti ulogu ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Ipak, njegov odlazak sa kantonalnog nivoa, s obzirom na to da je obavljao ulogu zastupnika, i ne predstavlja glavobolju za Trojku koja se nalazi na vlasti u KS.

Ipak, mnogo veći problem u ovom trenutku predstavlja odlazak Edina Forte na poziciju državnog ministra prometa i komunikacija. Predsjednik Naše stranke u proteklom mandatu je obavljao poziciju premijera Kantona Sarajeva pa će tako s njegovim odlaskom ova pozicija ostati upražnjena.

Međutim, postavlja se pitanje ko bi Fortu na ovoj poziciji mogao zamijeniti? Prema dosadašnjim informacijama iz stranaka, gotovo je sigurno očekivati kako će Naša stranka na sastancima koalicionih partnera na kantonalnom nivou predložiti novog kandidata za premijera.

Pored Naše stranke, za poziciju premijera bi se mogao uključiti i SDP te bi se upravo između ove dvije stranke, lijevo-liberalne orijentacije, trebao voditi najveći “rat” za premijersku poziciju.

Iako se očekivalo kako će se Narod i pravda također uključiti u priču oko premijerske funkcije, čini se kako će se u ovoj stranci zadovoljiti pozicijom predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo koju obavlja Elvedin Okerić.

Također, veliki upitnik i dalje stoji iznad pozicije Stranke za Bosnu i Hercegovinu na kantonalnom nivou. Prema ranijim informacijama iz Trojke, SBiH bi u narednom mandatu trebao biti dio većine u Vladi Kantona Sarajevo, ali za sada nije poznato koji bi dio “kolača” trebao pripasti ovoj stranci i da li će se eventualno umiješati u priču o premijerskoj poziciji.

Sve u svemu, iako je Trojka stabilna na nivou Kantona Sarajevo, ona će neminovno odlaskom kadrova na više nivoe vlasti doživjeti unutarnje promjene. Stara lica trebali bi zamijeniti “neki novi klinci” iz stranaka, a bit će naročito zanimljivo vidjeti koga će stranke predložiti na najodgovorniju funkciju u vladi i da li će ovo pitanje predstavljati kamen spoticanja među strankama koje su do sada činile vlast u KS.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79