Ko će biti novi premijer KS, u igri nekoliko imena

Nova Vlada Kantona Sarajevo trebala bi, uz sve ranije procedure u vezi sa smjenom aktuelne, biti imenovana najkasnije sredinom naredne godine.

Raniji dogovor

Do tada stranke četvorke, koje su sakupile potpise za smjenu bivše vlade, ali i pobjednice lokalnih izbora, već polako sklapaju mozaik i traže rješenje za ključne pozicije u KS.

Kako je već ranije, nezavisno od lokalnih izbora, dogovoreno da SDP-u pripadne mjesto gradonačelnika Sarajeva, što je Bogić Bogićević i prihvatio, Naša stranka i Narod i pravda vodit će, kako nam je nezvanično rečeno, bitku oko novog premijera KS.

Prema svemu sudeći, s obzirom na ostvareni broj glasova u KS, ali i politički kapacitet, mjesto premijera trebalo bi pripasti upravo NiP-u. Ova stranka, ukoliko ne bi kandidirala svoga kandidata, ne bi imala nijednu ključnu poziciju u vlasti, a teško je očekivati da se zadovolje predsjedavajućim Skupštine KS.

No, ni Naša stranka, navodno, ne odustaje od ove pozicije. Oni su ranije imali poziciju premijera, kada je Vladom rukovodio Edin Forto.

Njegovo ime ponovo se veže za ovu poziciju, dok NiP, kako se nezvanično spominje, nadu polaže u mladog Adnana Delića, koji je bio kandidat za načelnika Novog Grada. Poražen je od Semira Efendića s nešto više od 600 glasova razlike.

Međutim, pitanje je može li Delić, koji je politički neiskusan, uhvatiti se ukoštac sa svim problemima.

Nezvanično saznajemo da jedna struja u Našoj stranci, okupljena oko Sabine Ćudić, smatra da ova stranka ne bi ni trebala biti dio četvorke, nego da je podrže kao manjinsku vladu.

Potreban odmor

Ukoliko bi ušli, predložili bi za premijerku Lejlu Brčić, bivšu ministricu pravde. Međutim, snažnija je struja koja se zalaže da to bude Forto, kojeg će, kako nam je rečeno, podržati i SDP.

Forto nam je rekao, ”što se tiče formiranja Vlade, nismo došli u fazu razgovora o konkretnim imenima niti ko će rukovoditi kojim resorom“.

– Dogovarali smo se o programu. Čim budemo imali konkretna imena, javnost će biti upoznata s njima. To će biti uskoro – rekao je Forto, dok nam je Delić kazao kratko da su to za sada sve samo špekulacije.

-Sada samo želim da se u narednih deset dana odmorim, a kasnije ćemo vidjeti gdje ću biti i šta ću raditi. Za sada nemam nikakvih ponuda – kazao je Delić.

Gdje će Konaković

U raspodjeli pozicija u KS, koje još formalno nisu dogovorene, pitanje je na koje će mjesto biti predložen Elmedin Konaković, lider NiP-a. On je ranije obnašao premijersku poziciju, ali dok je bio član SDA. U mandatu premijera Forte bio je predsjedavajući Skupštine KS.

Čampara: Volio bih da to bude žena

Govoreći o novoj Vladi Kantona Sarajevo, Aljoša Čampara je jučer rekao za medije da se nada da će privući nove, mlade ljude, bez političkih mrlja.

-Volio bih da nova vlada bude ekspertska, da ministri služe građanima, volio bih da imamo i ženu premijera. Osobu koja je iskusna, iz realnog sektora, ekonomista. Ako to bude muškarac, da bude poput ovog mladog momka (Delića), koji se pojavio na sceni – rekao je Čampara.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79