Ko će biti potpredsjednik RS-a: Senad Bratić u vodstvu naspram Ćamila Durakovića

 

Osim što je trenutno u toku prebrojavanje glasova za predsjednika Republike Srpske, gdje prema preliminarnim rezultatima vodi Milorad Dodik, u toku je i utrka za potpredsjednika ovog bh. entiteta.

Prema Ustavu, entitet RS ima dva potpredsjednika i to iz reda bošnjačkog naroda i iz reda hrvatskog naroda.

Na izborima, za potpredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda borila su se tri kandidata i to Senad Bratić iz Pokreta Država, Jusuf Arifagić iz koalicija Za Državu te Ćamil Duraković kao nezavisni kandidat.

Kako je saopćeno iz Centralne izborne komisije, Senad Bratić je trenutno u vodstvu za potpredsjednika RS-a s 1,76 posto glasova. Na drugom mjestu nalazi se Ćamil Duraković s 1,39 posto glasova, dok je Jusuf Arifagić za sada osvojio 1,20 posto.

S druge strane, iz reda hrvatskog naroda za potpredsjednika RS-a kandidovao se Ivan Begić kao nezavisni kandidat te Davor Pranjić kojeg su podržale stranke okupljene oko HNS-a.

Iako je Begić još jutros proglasio pobjedu, prema podacima CIK-a trenutno je u vodstvu Davor Pranjić s 1.310 glasova u odnosu na Begića koji ima 1.275 glasova piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79