Ko će hapsiti kršitelje Zakona o zabrani negiranja genocida?

Ćamil Duraković prijavio je novinara RTRS-a Branimira Đurića, a Milorad Dodik samog sebe zbog negiranja genocida. Dodik je, podsjećamo, i ranije, po drugim osnovama, sebe prijavljivao. Sada je na potezu Tužilaštvo BiH i ispit jesu li zakonska snaga i kapacitet ove institucije provodivi na terenu. Ko će privoditi ili hapsiti one koji krše Zakon o zabrani negiranja genocida? Iz entiteta Republika Srpska poruka – ovdje hapsiti nećete, a ako SIPA ili bilo koja druga agencija to pokuša, suprotstavit ćemo se.

Najčešći i najglasniji negator, Milorad Dodik, prijavio samoga sebe: “Da ne bi bilo pregrijanih emocija i niskih strasti iz sarajevske zagušljive političke kuhinje u kojoj se prema Srbima svakodnevno proizvodi mržnja, odlučio sam da se sam prijavim”.

Dodik je i od ranije poznat Tužilaštvu BiH. Naime, nije mu ovo prvi put. Prije šest godina, Dodik je zbog optužbi za kriminal, učinio isto. Prijavio samoga sebe. Ista adresa, drugo krivično djelo: “Milorad Dodik, građanin RS-a, tuži predsjednika RS-a na osnovu iznesenih mnogih javnih optužbi za kriminal i činjenice da oni koji su to govorili nikada nisu smatrali da to treba da procesiraju institucije. Majstorski, naravno. Ma, dosadili su mi, na vrh glave su mi sjeli, stalno pričaju – evo, tužim pa neka oni tamo dokazuju”.

Majstor bojkota i krivičnih prijava u isto vrijeme ne priznaje instituciju kojoj se prijavljuje. Dodik demonstraciju moći temelji na tvrdnji da iza sebe ima policiju entiteta. Poručio je – SIPA-u će zaustaviti MUP RS-a: “Ako neko pokuša da reaguje na način da hapsi i privodi, policija RS-a će to sprečavati i ako oni misle da mogu da dođu u Banju Luku i da reaguju – ja im kažem da ne mogu. Kako misle da mene uhapse? Evo, ja sam i ovdje rekao da genocid kao kvalifikacija djela je za mene neprihvatljiva. Evo im osnova, neka formiraju predmet, da vidim”.

Atmosfera politikanstva prenesena je ovim i na sigurnosni sektor u državi. Najave sukoba policijskih struktura još jedan su pokušaj rušenja pravnog poretka jer je MUP RS-a dužan postupati po zakonu.

“Najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika su samo politika. Svakako ćemo reagovati na vrijeme”, kazao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić.

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara smatra kako su to “neozbiljne i glupe najave koje uopće nemaju nikakvo pravno utemeljenje ni u zakonu, ni u Ustavu ni u drugim propisima ove zemlje”.

Javni prostor BiH okupiran je negatorima genocida, pa krivičnih prijava ne nedostaje.

“Jučer smo mogli da vidimo one svjesne provokacije osobe iz javnog života ovog entiteta – u ovom slučaju to je bio novinar RTRS-a Branimir Đuričić, koji je namjerno i svjesno na svom Twitter profilu zbog stupanja na snagu ovog zakona htio da ga prekrši”, kaže Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine Srebrenica.

Sada je Tužilaštvo BiH na ispitu. Hoće li i kako postupati po prijavama? Hoće li SIPA kao nadležni organ za provođenje zakona postupiti po nalozima Tužilaštva i privoditi negatore genocida jer je na čelu ove agencije Darko Ćulum, kadar SNSD-a. Ili neće biti potrebe jer Dodikova prijava protiv samoga sebe ne postoji u Tužilaštvu BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79