Ko će ispred Trojke biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Trojka, politički blok koji čine Narod i pravda, SDP i Naša stranka, je već nekoliko godina prilično stabilna politička priča s velikim ideološkim različitostima. Ipak pravi i najveći test imat će u godini pred nama, kada će se sudariti s izazovima real politike i stranačkih te ličnih ambicija.

Od nekadašnje šestorke ostala je Trojka, koja svoje djelovanje bazira primarno na borbi protiv kirimala, korupcije, transparentnosti i reformama. Zbog velike ideološke razlike među njima mnogi im nisu predviđali dug vijek trajanja. Ipak, još su tu i prema vani ne pokazuju međusobne trzavice, ali one postoje, iako su prosječnom glasaču nevidljive.

Situacija i međusobni odnos u toj političkoj priči bit će mnogo jasniji u godini pred nama, kada se zahuktava priča o kandidatima za izbore, a prije svega za Predsjedništvo BiH.

Više je kandidata koji bi mogli izaći na crtu Bakiru Izetbegoviću (SDA), koji je najavio borbu za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. U javnosti se špekuliše da bi kandidat mogao biti i Elmedin Konaković (NiP), koji je nedavno za Klix.ba kazao da ne bježi od te opcije, ali je naglasio da je još rano o svemu govoriti.

A rano je jer u pozadini javnog djelovanja traju lobiranje, pregovori i utvrđivanje startnih pozicija. SDP i Naša stranka su alibi jedno drugome za koaliciju s NiP-om i njihovi dosadašnji potezi, imenovanja su predstavljani kao zajednički projekt tri stranke. Međutim, vremenom abmicije rastu.

SDP definitivno tipuje da koalicija kandidira njihovog čovjeka za Predsjedništvo, a to bi ponovo trebao biti Denis Bećirović. Kako Klix.ba saznaje, to će biti SDP-ov ultimatum, te su spremni čak i samostalno nastupiti na izborima ukoliko njihov kandidat ne dobije podršku Trojke.

S druge strane, u političkim kuloarima se već nagađa da bi Denis Zvizdić, koji je već jednom nogom istupio iz SDA ili u potpunosti, ali to još nije “prevalio preko usta”, mogao biti kandidat za Predsjedništvo u ime Trojke. To će u trenutnim okolnostima ipak biti teško ostvarivo bez obzira na žestoke kritike koje Zvizdić iznosi prema SDA.

Kandidaturu Zvizdića SDP definitivno neće podržati, a u sličnoj poziciji je i Naša stranka. Kako bi inače objasnili biračima da sada podržavaju kandidata koji je donedavno bio 30 godina u SDA, stranci koju najviše kritikuju. A Narod i pravda u tom slučaju ostaje u nezahvalnoj poziciji. Ni oni svojim biračima ne mogu jednostavno objasniti zašto bi podržali Zvizdića i jedino čime to mogu kamuflirati jeste da to bude zajednička kandidatura Trojke, a to je veoma teško očekivati.

Stoga će utrka za Predsjedništvo iz bošnjačke pozicije biti veoma neizvjesna i umnogome će odrediti odnose u najvećem opozicionom bloku u FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79