Ko će na startnu poziciju kandidata za gradonačelnika Sarajeva?

Nakon političkog fijaska zbog odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature za mjesto gradonačenika Sarajeva, SDP se nalazi u nimalo jednostavnoj poziciji predlaganja novog imena. Teret odustajanja Bogićevića dodatno opterećuje taj proces, a javnost će neminovno pozornije pratiti svaki naredni korak.

Bogić Bogićević je bio, barem deklarativno, želja svih političkih opcija, ali su pojedini svojim postupcima napravili takvu atmosferu i doveli se pred političku blamažu da je Bogićević u tri javna pisma naglašavao da odustaje i da je povrijeđen.

U SDP-u se već razgovara o potencijalnim novim kandidatima, ali još ništa nije odlučeno. Sada će svakom novom kandidatu nesumnjivo biti u određenoj mjeri veći pritisak. Ipak, iz SDP-a smo mogli čuti poruke da će kandidat koji bude predložen biti neko ko to istinski zaslužuje i na kojeg će građani ovog grada biti ponosni.

U političkim kuloarima spominje se nekoliko imena. Ipak, jedino ime koje je do sada zvanično razmatrano na Povjereništvu stranke je Nijaz Skenderagić. Radi se o bivšem aktivisti Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, sadašnjem potpredsjedniku SABNOR-a i poduzetniku.

Kao kandidat je spominjan i Slaviša Šućur, ratni heroj Armije RBiH, mada je on već poručio da nije zainteresiran. A među potencijalnim opcijama navode se Jovan Divjak, general Armije RBiH, te komandant Specijalne policije tokom rata u BiH Dragan Vikić. Ipak, informacije iz SDP-a govore da su male šanse da neko od njih trojice zvanično bude nominovan.

Prva opcija je da kandidat bude iz reda srpskog naroda, a nije isključeno da to bude neko iz reda Ostalih ili iz reda Hrvata. U svakom slučaju pred budućim gradonačelnikom je i teret političkih odnosa aktuelne vlasti u Sarajevu piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79