Ko će odgovarati za ovaj Skakin propust: Opet državni novac u privatni džep!

Beograd, Srbija - 15. august 2019: Ministar spoljnih poslova Japana Taro Kono i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ( Miloš Miškov - Anadolu Agency )

Ljeto je… No, ne samo da se od vrućine topi asfalt, koji su, istina, rashladile posljednje kiše, gore i društvene mreže. Zapalile se sa svih strana, od običnih građana do poznatih političara.


Sarajevo bi, prema najavama kojima nas bombardiraju svakojaki organizatori kulturno-zabavnih manifestacija, ponovno trebalo biti centar svih dešavanja. Baš zbog toga raduju se ovi prvi – obični građani, ali i drugi – političari, posebno oni koji se ne libe protivnicima skratiti krila.

Jedan od tih događaja je i koncert “Tri pisma iz Sarajeva”. Napisat će ih Goran Bregović i to na Bijeloj tabiji u Sarajevu. Pero, kada je ovaj koncert u pitanju, drži estradni menadžer Faruk Drina. Vele da je sve spremno da Brega, koji se poodavno udara u prsa sa svojim “Orkestrom za sahrane i sprovode”, zapjeva u posebnom amfiteatarskom ambijentu, kapaciteta gledališta koji je proširen za 200 mjesta. Tako se i Drina nada da će na Bijeloj tabiji pjevati s 2.000 ljudi.


Dobro. Dolazi nam opet Bregović. Sarajlija. U svoj grad. I bit će dočekan. I da mu predsjednički čin okače…. zašto da nas čudi.

Pjevat će Brega na Tabiji, nedaleko od mjesta na kojem je ukopan prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović. A spominjao je prvog predsjednika svojevremeno i Bregović. Prisjetio se “tog spominjanja” i Elmedin Dino Konaković, predsjedavjući Skupštine Kantona Sarajevo.

– Zbunjeni su botovi i izjavama Gorana Bregovića koji je psovao rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića, hvalio Dodika i pjevao za bombardirani Beograd, a za Sarajevo nije. Zbunjeni jer je Bregovića na Tabiju doveo gradonačelnik Skaka i kako sad da se to kritizira? Možete li zamisliti šta bi bilo da je Bregovića doveo premijer Vlade KS ili neki ministar iz šestorke? Zamislite da je kojim slučajem Kojović objavio fotografiju s Bregom, onako kako je ushićeni gradonačelnik objavio, a nakon te fotografije iskočili dijelovi intervjua u “Danima”? Nekolicina hrabrih članova stranke kritizira dolazak Bregovića, ali niko ni riječ o odgovornosti gradonačelnika.

Bregović: Dodika znam 100 godina, uvijek sam ga cijenio i volio

Skaka nije reagirao na takve stavove. Postavlja se pitanje je li Skaka nasjeo na priču jednog Drine, s vrlo upitnom i diskutabilnom menadžerskom prošlošću, pa je, i ne razmišljajući šta čini (što mu, istina, nije prvi put), pristao na finansiranje komercijalnog koncerta?!

Više nego sramotno je da se komercijalna muzika, ona kakvu pjeva Bregović, sponzorira novcem poreskih obveznika. Ono što je katastrofalno jeste činjenica da estradu tragično brkaju s kulturom i umjetnošću. Tako da je u toku još jedna faza “estradizacije” kulture, a sav taj silni novac koji potroše u ove i slične događaje neće uložiti u kulturu i umjetnost, u nešto autentično, u nešto aktuelno, već u takozvanu muziku kojom smo preplavljeni sve ove godine. Kao da nas pokušavaju hipnotizirati da ostanemo zauvijek zarobljeni u međuprostoru i nevremenu.


– Muzički, Bregović je plagijator. I ne samo to. On je otac plagijatorstva na ovim prostorima. Bregovićevim pljačkama i lešinarenju kraja nema. Moglo bi se o tome nadugo i naširoko detaljno i argumentirano, ali nema potrebe. Moralno, Bregović Sarajlija, Sarajlijica, kako pogrdno u Bosni zovu Sarajlije, u vrijeme opsade Sarajeva nije se samo pravio lud, već je bio i svojevrsni simpatizer ideologa i nalogodavaca pokolja u Bosni. Za vrijeme Opsade Sarajeva Bregović nije progovorio nijednu riječ protiv zla koje se dešavalo njegovim sugrađanima, jer za njega to nije bilo njegovo Sarajevo pod opsadom, već “Alijino Sarajevo pod opsadom – kako je rekao. 

Međutim, prvi je skočio kad je počelo bombardovanje NATO-a u Srbiji. Beograd nije bio Slobin Beograd, već Bregovićev Beograd. Održao je protestni koncert u Solunu. Saveznik tadašnjih dušmana Sarajeva praktično je i sam dušmanin Sarajeva. Bregović, s druge strane, uživa status  heroja Sarajeva. Obavlja preglede u sarajevskim bolnicama po želji kad ga put nanese u Sarajevo, preko reda, preglede koje djeca i bivši branioci Sarajeva čekaju po šest ili više mjeseci. Zahvaljujući iskompleksiranim Sarajlijicama, kojima će Brega zauvijek biti mangup broj jedan, jer kao pravi provincijalci ne znaju za bolje. Umjesto da ga tretiraju prema zaslugama, da ga tretiraju u skladu s onim što Brega jeste – smrad, kako Sarajlije vole nazivati istaknute gadove.


Teško da je ijedan zaista komercijalni koncert Bregović održao poslije rata u Sarajevu, ne računajući povratničku tezgu “Bijelog dugmeta”, od Vistafona do Bijele tabije sve su dotirani koncerti. U Sarajevo dolazi samo motiviran fakturama plaćenim iz raznoraznih budžeta. Iako je redakcija “Nomada” pokušala saznati koliko je Grad Sarajevo uložio u ovaj koncert, a koliko ostale instance (Kanton Sarajevo, Turistička zajednica KS, Općina Stari Grad, Općina Novi Grad) budžet je ostao tajna, ali ostaje činjenica da je ovaj koncert podržan kao da se radi o državotvornom projektu. Sigurno je uloženo približno isto, ako ne i više novca nego što je potrebno da se organizira koncert Boba Dylana ili Toma Waitsa, ako već preferiramo starije muzičare. Zbog takvih koncerata bi mnogi došli u Sarajevo, zbog regionalnih “zvijezda” osamdesetih niko, kao što niko i nije, niti će, objavio je Edin Zubčević na portalu Nomad.ba.

A, kako je krenulo, niko nije niti će odgovarati i za ovakav Skakin propust. Usprotivili su se brojni građani koji na društvenim mrežama kritiziraju takav korak. Sramotnim su to ocijenili brojni kritičari s argumentima ili treća strana na kojoj su članovi kantonalne vlasti koja se protivi mlađahnom gradonačelniku Sarajeva.

I nastavi li se kako su krenuli, upitan je doček Nove godine u Sarajevu, koji su dosad zajedno organizirali Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo i Općina Novi Grad (svi iz SDA). Tu će im se svakako suprostaviti Konakovićev klan, Turistička zajednica, Općina Stari Grad, Vlada KS.

I postavlja se logično poslije svega: nakon Dine, Harija, Čole… ko je sljedeća velika zvijezda rođena u BiH, u Sarajevu?!

Hoćemo li šetati od Istoka prema Zapadu pa da, recimo, ovi uz SDA dovedu Severinu ispred SCC-a, da visoki Dino Konaković ugosti Željka Joksimovića u Titovoj, da…?!

Zaključit ćete ko je u pravu: Drina, Skaka, Dino, Bregović ili…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments