Ko će se iz Bosne i Hercegovine moći vakcinisati u Hrvatskoj

Republika Hrvatska zvanično će omogućiti svim hrvatskim državljanima vakcinisanje protiv koronavirusa, što podrazumijeva i hrvatske državljane koji žive u Bosni i Hercegovini.

U tu svrhu Vlada Hrvatske izdvaja 13 miliona kuna (4 miliona KM) kako bi se osiguralo da se svi hrvatski državljani koji ne žive u Hrvatskoj, a njih najviše dolazi iz Bosne i Hercegovine, mogu vakcinisati. U Hrvatskoj je trenutno građanima na raspolaganju milion i 300 hiljada doza vakcina.

Hrvatski državljani iz BiH imat će identičan status pri vakcinisanju s hrvatskim građanima i samo je bitno da imaju dokument, odnosno osobni identitikaciijski broj (OIB), kako bi mogli biti evidentirani da su vakcinisani.

Moći će se vakcinisati u svim zdravstvenim ustanovama, ali vlasti Hrvatske razmišljaju da dodatno jačaju one ustanove koje se nalaze uz granicu s Bosnom i Hercegovinom.

Jedina razlika između državljana Hrvatske koji žive u Hrvatskoj i onih koji žive izvan nje, je u tome što im ne može biti direktno upisan podatak o vakcinisanju u digitalnom obliku.

Hrvatski državljani izvan Hrvatske će tamo gdje su se vakcinisali, uz poseban karton u koji se upisuju podaci o terminima vakcinisanja, kao i vrsti vakcine, zatražiti izdavanje potvrde o vakcinisanju koju im izdaje kancelarija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ta potvrda će se koristi kao propusnica. Cijena ovog dokumenta je 30 kuna (8 KM).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79