Ko će se suprostaviti Bakiru Izetbegoviću?

Bez obzira što je do općih izbora 2022. godine ostalo skoro 18 mjeseci stranke i pojedini političari već utvrđuju startne pozicije i na terenu krče put za kandidaturu. Tako je i u borbi za Predsjedništvo gdje se već odavno znaju pojedini kandidati, a drugi vode interne borbe i kalkulacije.

Najčistija situacija je u SDA-u s obzirom da je odavno jasno da će svoj treći mandat tražiti predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. To je već dva puta jasno najavio sadašnji bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović poručujući da se on neće kandidirati te da će u ime SDA to još jednom učiniti Izetbegović, koji je u Predsjedništvu sjedio od 2010. do 2018.

Ko će na megdan Izetbegoviću u bošnjačkom korpusu još je neizvjesno, ali se potencijalni aspiranti daju naslutiti. S obzirom da je na pragu izlaska iz SDA mnogi vide Denisa Zvizdića u toj ulozi. Naravno, mnogo zavisi u kojem smjeru će Zvizdić djelovati. Da li će se prikloniti federalnoj Trojki (SDP, NiP i Naša stranka) pa tu tražiti podršku, da li će praviti svoju stranku ili pak ući u neku kombinaciju sa Strankom za BiH tražeći potporu te političke opcije.

Iako je prije nekoliko mjeseci djelovalo da bi Trojka objeručke prihvatila Zvizdića i podržala ga kao zajedničkog kandidata, već danas to ne izgleda tako. U samom SDP-u već se licitira sa dva imena i to starim kandidatom Denisom Bećirovićem, kojem je 2018. za malo izmakla pobjeda. S druge strane postoje ideje i tihe najave da bi se i predsjednik te partije Nermin Nikšić mogao upustiti u tu utrku. To je nedavno najavio i potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović hvaleći Nikšića u vremenu dok je bio premijer FBiH.

Sadašnje političko djelovanje Bećirovića te čitanje između redova poruka Mijatovića, ali i Nikšića otvara sumnju da postoje različita viđenja ne samo djelovanja te stranke i plana za izbore već i kada je u pitanju kandidatura.

Hoće li SDP imati svog kandidata za Predsjedništvo BiH zavisi od ponašanja i odnosa unutar Trojke. Zavisi i od Denisa Zvizdića i procjene da li se isplati ulaziti u taj ring, a prije svega zavisi od ambicija pojedinih SDP-ovaca na kongresu stranke koji bi trebao biti održan nakon općih izbora 2022. Odavno je jasno da Nikšić nema apsolutnu podršku u stranci, a da ima onih koji sebe vide na mjestu prvog čovjeka SDP-a.

Prema trenutnim odnosima nije isključeno da u utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva uđe i Denis Zvizdić i Denis Bećirović ili Nermin Nikšić, ali i Elmedin Konaković. Trojka je svejsna da i najmanja podjela unutar te grupacije znači poraz, ali će pronalazak kompromisa biti najveći izazov.

Ne treba isključiti niti odbaciti ambicije ni Mirsada Hadžikadića koji je na prošlim izborima osvojio više od 50.000 glasova za Predsjedništvo. Naravno, sada mnogo toga zavisi od ishoda formiranja nove stranke koju Hadžikadić pregovara sa Željkom Komšićem. Trenutni lider DF-a nesumnjivo će se ponovo kandidirati za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, pa ostaje da se vidi gdje će svoje ambicije umiriti Hadžikadić.

Gotovo je izvjesno da predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić neće biti kandidat za tu funkciju pa se izbor ozbiljnih kandidata za tu funkciju svodi na četiri ili pet imena piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79