Ko će u BiH vratiti 56 djece iz pakla Sirije

Američki general Kenneth McKenzie, koji nadgleda vojno djelovanje na Bliskom istoku, pozvao je prije nekoliko dana partnerske države da vrate svoje građane, posebno djecu, držane u prenatrpanom kampu El-Holu, kojim upravljaju sirijske demokratske snage, koje podržavaju SAD.

Bojno polje

Upozorio je da će se SAD, njihovi saveznici, bez intervencije i novih napora u borbi protiv radikalizacije na bojnom polju vjerovatno boriti protiv djece El-Hola uzrasta između 10 i 15 godina. Skoro četiri godine 56 djece i 19 žena iz BiH nalazi se u izbjegličkim kampovima u Siriji nakon kraha ISIL-a u toj zemlji. Do sada je u našu zemlju deportirano šest žena i 12 djece s grupom u kojoj je bilo sedam ISIL-ovaca.

Još desetine djece čekaju na deportaciju i za sada nije poznao kada će do povratka, s obzirom i na pandemiju koronavirusa, uopće i doći. Kada su u pitanju muškarci koji su se borili za ISIL, njih je u zarobljeništvu nekoliko stotina, piše Avaz.

Među grupom sa ženama je i desetak tinejdžera od 14 do 16 godina. U Sarajevo su krajem prošle godine deportirane Amina Kečo, supruga ISIL-ovca Ibre Ćufurovića, ali i Medina Delić, Sadžida Dedić, Aida Kobić, Mela Horić i njena majka Sabrija Horić.

Nakon što su prošle sve provjere u azilantskom centru Delijaš, vraćene su svojim porodicama. S druge strane, još 18 žena s oko 20 djece nalazi se u dva izbjeglička kampa El-Holu i El-Roju. Pojedine su žene, poput Adele Dolamić iz Tešnja s troje djece, već skoro četiri godine u kampu El-Hol.

Kamp je pod kontrolom sirijskih snaga, ali i saveznika Kurda, koji se, kako nam je nezvanično rečeno, prema ženama, koje su većinom udovice, ponašaju osvetnički. Pojedine su izložene nehumanom tretmanu i nad njima se vrši psihička tortura. Prije dva mjeseca jedna bh. državljanka je preminula u kampu, a iza nje je sam ostao šestogodišnji dječak.

Bez komuniciranja

Alema Dolamić, Adelina sestra, rekla nam je jučer da je stanje u kampu svakim danom sve gore. Kako kaže, upozorena je da su im zabranjeni i mobiteli i kontakt s porodicom.

– Moj apel državi je da ih dovedu i spase tu djecu. Djeca nisu ništa kriva. Nisu mogli birati roditelje ni mjesto gdje će se roditi, a ovi, ako su krivi, neka im sude u BiH – kaže Dolamić.

S druge strane, u Ministarstvu sigurnosti BiH još nemaju nove podatke o deportaciji. O tome je, kako saznajemo, bilo govora u februaru, ali je pandemija sve usporila.

Ko je sve ostao u kampovima

U Siriji se nalaze Adela Dolamić iz Tešnja s troje djece, Emira Džinić s petero djece i Muamera Muhamedagić iz Cazina, koja ima četvero djece. U Siriji su i Ćazima Hodžić s četvero djece, Selma Sultanović, Fata Fuško-Hodžić i Edina Mulalić sa po dvoje djece, zatim Emina, Sabina i Azemina Sinanović te Meliha Delić.

Zarobljene su i Almedina Mujčinović i njena majka Fatima, Sedžida Buljubašić i Zlata Šabić s četvero djece, Elvira Karalić-Balić s dvoje, kao i Sadika Zahirović i njene kćerke Naila, Merjem, Hadžera i Ajša. U kampu je Elzedina Berbić s četvero djece, kao i Enesa Džinić s djevojčicom. Ostale su i Amina Handanagić te Ajša Dunić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79