Ko će upravljati bh. gigantom namjenske industrije?

U sjedištu privrednog društva Ginex danas u 13 sati bit će održana Skupština dioničara na kojoj bi, bar prema najavama, trebale biti donešene značajne odluke za funkcionisanje ovog društva.

Ginex je mjesecima u fokusu javnosti, ali ne zbog lošeg poslovanja, već pokušaja smjene uprave na čelu sa direktoricom društva Muneverom Fočo, zbog čega su u ovom gradu organizirani možda i najveći protesti ikad radnika i građana BPK Goražde.U trenutku kad su se stišali burni događaji oko Ginexa i pronašla kompromisna rješenja vezana za ostanak uprave i odlazak pojedinih članova NO ispred državnog kapitala, u Ginexu ponovo varnice. Ovaj put oko isplate nagrade radnicima, priče o povećanjima plata, imenovanja novih članova Nadzornog odbora ispred državnog kapitala…

Skupština privrednog društa danas bi trebala odlučivati o imenovanju vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora. Prijedlog Vlade FBIH, kao većinskog dioničara Ginexa, je da član Nadzornog odbora ispred državnog kapitala bude Semir Šut, bivši komesar policije ZDK-a, iako je ranije bilo odlučeno da se na ovu poziciju imenuje general Hamid Bahto koji je u međuvremenu razriješen.

Špekuliše se da su ovakve odluke Vlade FBIH izazvale reakcije i u samom vrhu SDA gdje postoje neslaganja oko imenovanja kadrova iz Zenice u nadzorni odbor najuspješnije goraždanske kompanije.

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine društva između ostalog je donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju za 2021. godinu, odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2021. godinu, te o rasporedu i načinu upotrebe neraspoređene dobiti za poslovnu 2020. godinu, donošenje odluka o izboru vanjskog revizora za 2022. godinu, odluke o isplati dividend, te odluke o isplati nagrade radnicima i druge.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79