Ko će voditi Sloveniju u narednih pet godina?

Slovenci će sutra, 13. novembra, u drugom krugu predsjedničkih izbora odlučiti ko će se u narednih pet godina naći na čelu države – Anže Longar ili Nataša Pirc Musar.

Prije svije sedmice, u prvom krugu presjedničkih izbora, niti jedan od sedam kandidata nije dobio potporu veću od 50 posto glasova birača pa je za izbor novog predsjednika potreban i drugi krug.

U završnici predsjedničke utrke natjecat će se kandidat oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar i neovisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar, koji su u prvom krugu dobili najveće povjerenje birača. U prvom krugu Logar je dobio 33,96 posto potpore birača, a Nataša Pirc Musar 26,85 posto.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, odaziv birača bio je 51,06 posto. Po objavljenim rezultatima, Logar se zahvalio svim biračima na glasovima i rekao je da su izborni rezultati potvrda da je slogan njegove kampanje – koji je glasio “Hajde da radimo zajedno za budućnost” – ono što Sloveniji treba u sljedećih pet godina.

“Od danas odlučujemo gdje će Slovenija biti za pet godina. Imamo više opcija. Možemo i dalje dijeliti na lijevo i desno, ali mislim da su dvije stvari važne. Dijalog i pobjednički duh. Vrijeme je da se rukujemo!”, riječi su koje je Logar forsirao tokom svoje kampanje.

Čestitao je Pirc Musar i kazao da prije drugog kruga očekuje sadržajnu raspravu te da će na kraju birači odlučiti tko je uvjerljiviji.

“Rado bih čestitao Nataši Pirc Musar, ondje sam ju vidio obučenu u zeleno. Nataša, čestitam ti na rezultatu i ulasku u drugi krug. Ostvarila si dobar rezultat, veselim se našim susretima u iduće tri sedmice u medijima i na terenu, kada ćemo predstavljati svoje programe”, poručio je rekao je Logar prije tri sedmice.

S druge strane, njegova protukandidatkinja Pirc Musar smatra da je došlo vrijeme za prvu predsjednicu.

“Najprije bih se rado zahvalila svima vama koji ste mi dali glas, kao i i svim građanima koji su izašli na izbore. Izbori su praznik demokracije. Iskrene čestitke gospodinu Anžeu Logaru na prvom mjestu u ovom prvom krugu”, poručila je Pirc Musar.

Ona se tokom svoje predizborne kampanje vodila riječima “Za nas. Odlučno, pravično i naprijed”. I ona je, kao i njen protukandidat, u fokus stavila promjene.

“Promjene se nikada ne dešavaju polako i tiho. I nikakva promjena nikada neće svima zadovoljiti. Kao ni kritike. Moramo nastojati da promjene budu prihvatljive za većinu – uz jasnu osudu neprihvatljivog ponašanja”, kazivala je Pirc Musar tokom svoje kampanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79