Ko ima pravo da sahranjuje umrle od korone?

Vlasnici privatnih pogrebnih preduzeća nezadovoljni su zbog situacije koja im prazni kasu već više od godinu dana. Tačnije, otkad je korona stupila na snagu.

Nova pravila koja je sa sobom donijela, nisu obišle ni njihovu djelatnost, a obišle ih nisu, kako se u narodu kaže, ni mahinacije.

Naime, sahrane preminulih od posljedica zaraze virusa korona zahtijevaju drugačiju, ali i skuplju opremu, što je, tvrde oni, Gradsko groblje Banjaluka preokrenulo u svoju korist.

Kako kažu, ovo preduzeće nezakonito uskraćuje pravo porodicama osoba preminulih od korone da sami odlučuju kod koga će kupiti pogrebnu opremu, tvrdeći da je mogu kupiti isključivo od njih.

– U početku, zbog nepredvidivosti situacije koja nas je zadesila sa virusom korona, te proglašenja vanrednog stanja, nismo se unosili u taj problem, znajući da se u takvim situacijama donose neracionalne odluke. Međutim, i po završetku vanrednog stanja, takva praksa se nastavila. Kako tvrde službenici na prijemu stranaka u centralnom Gradskom groblju Vrbanja, niko osim njih nema pravo da prodaje opremu u slučaju da je pokojnik umro od posljedica zaraze virusom korona. Ova praksa, koja traje duže od godinu dana, donijela je ogromne materijalne gubitke drugim preduzećima koja se bave ovom časnom djelatnošću – priča za Srpskainfo Milan Štrbac, vlasnik pogrebnog preduzeća „Duga“.

Dodaje da su, zatečeni takvim okolnostima, bili primorani da porodice umrlih od posljedica zaraze virusa korona, upućuju na adresu Gradskog groblja.

– Kada su nam se javljale porodice koje su nas izabrale da organizujemo sahrane njihovih članova preminulih od korone u UKC RS, morali smo da ih upućujemo na Gradsko groblje Vrbanja, jer nismo mogli kompletno da udovoljimo njihovim zahtjevima. Takvih porodica je, nažalost, bilo na desetine, čime je načinjena šteta našem i drugim privatnim preduzećima, jer ispada da samo parcijalno možemo da vršimo usluge za koje smo registrovani – kaže za Srpskainfo ogorčeni Štrbac.

Iznenađeni

Iz tog razloga je, kaže on, kontaktirao sve nadležne institucije, pokušavajući da pronađe pravno uporište za takve postupke, ali su se svi, tvrdi, neprijatno iznenadili, a zatim i ogradili od odgovornosti.

– Kontaktirao sam sve relevantne republičke i opštinske institucije, Grad Banjaluka, Ministarstvo zdravlja… i svi su bili zatečeni, tvrdeći da ništa nemaju sa tim. To nas dovodi do zaključka da je Gradsko groblje samoinicijativno i potpuno nezakonito opstruisalo i uskraćivalo pravo izbora građana, iako su sva preduzeća koja se bave ovom delatnošću, na početku pandemije, a od sanitarne inspekcije Grada Banjaluka, dobila vodič za postupanje sa pokojnicima koji su preminuli usljed komplikacija izazvanih virusom korona – tvrdi Štrbac.

Za more neodumica koje su gomilale minuse u kasama privatnih pogrebnih preduzeća, Štrbac je objašnjenje potražio i na adresi UKC, odakle mu je stigao odgovor da je Gradsko groblje Banjaluka zaduženo za preuzimanje, opremanje i prevoz umrlih lica od zaraze virusa korona, ali da je odluka o izboru opreme i sahranjivanju preminulih, u rukama ožalošćenih porodica.

Posmrtni ostaci preminulih od posebno opasne zarazne bolesti se na adekvatan način preuzimaju iz ustanove, pri čemu se opremanje umrlog lica odvija u prostorijama ustanove od strane Gradskog groblja. Gradsko groblje obavlja prevoz posmrtnih ostataka iz prostorija ustanove do mrtvačnica koje se nalaze u Ulici Franca Šuberta i Ulici Rade Radića. Polazimo od toga da se lice umro od posebne zaraze mora na adekvatan način pripremiti za sahranjivanje, a o izboru pogrebne opreme, među kojoj su i sanduci, odlučuju članovi porodice preminulog lica, o čemu, prije samog čina pripremanja umrlog lica za sahranjivanje, trebaju obavijestiti Gradsko groblje Banjaluka – stoji, između ostalog, u odgovoru koji je Štrbac dobio iz UKC.

Opomena

Nakon što se, priča Štrbac, uvjerio da Gradsko groblje “samoinicijativno opstruiše”, uputio im je opomenu pred tužbu, u kojoj, između ostalog, traži i odštetu zbog pretrpljenih materijalnih gubitaka.

Odgovor, kaže, nikada nije dobio.

Ipak, iz tog preduzeća su odgovorili na upit Srpskainfo, ali tek djelimično se osvrnuvši na pitanja koja se odnose na tvrdnje našeg sagovornika.

– Sahrane koje na lokacijama koje su u naležnosti „Gradskog groblja“ Banjaluka (Pobrđe i Vrbanja) obavljaju isključivo radnici „Gradskog groblja“, bez obzira na uzrok smrti. Takođe, napominjemo da u užoj teritoriji grada Banjaluka postoji oko 40 grobalja, a u širem području preko 400, nad kojim „Gradsko groblje“ nema ingerencije, niti uvid u sahrane – rekli su iz Gradskog groblja i dodali da UKC RS ne daje naloge za sahranjivanje.

BEZ ODGOVORA

Povodom tvrdnji našeg sagovornika, Milana Štrbca, kontaktirali smo UKC RS, ali nismo dobili odgovor na naša pitanja piše Srpskainfo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79