Ko ima pravo prvenstva na raskrsnici?

Mjere ograničenja kretanja se polako ublažavaju i ponovo počinjemo da vozimo. Na raskrsnici, na kojoj se ukrštaju ulica sa i ulica bez prava prvenstva prolaza, saobraćaj je regulisan saobraćajnim znakovima.

Ulicom sa pravom prvenstva prolaza kreću se dva automobila, od kojih “gornji” smeđi automobil skreće lijevo, dok “donji” plavi nastavlja pravo.

Ulicom bez prava prvenstva prolaza kreću se tramvaj koji produžava pravo, policijisko vozilo pod rotacijom koje skreće lijevo i, iz suprotnog pravca, crveni automobil koji skreće lijevo.

Kojim redoslijedom će se odvijati saobraćaj na raskrsnici:

1. Plavi – smeđi – policija – crveni – tramvaj,
2. Smeđi – policija – plavi – tramvaj – crveni,
3. Policija – plavi – smeđi – tramvaj – crveni,
4. Tramvaj – policija – plavi – crveni – smeđi

Odgovor pronađite na sljedećoj stranici.

Odgovor:

Broj 3 je tačan odgovor!

Kroz raskrsnicu prvi prolazi policijski automobil pod rotacijom, kao vozilo koje u ovoj sutuaciji ima apsolutno pravo prvenstva prolaza.

Poslije njega, prolaze vozila koja se kreću ulicom sa pravom prvenstva prolaza i to: prvo prolazi plavi automobil, pošto on zadržava svoj pravac kretanja, a zatim i smeđi koji skreće lijevo.

Kroz raskrsnicu sljedeći prolazi tramvaj, budući da i on zadržava pravac kretanja, kao i da je u pitanju šinsko vozilo. Posljednji kroz raskrsnicu prolazi crveni automobil, prenosi noviglas.info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79