Ko je Darko Elez: Nezvanični gospodar podzemlja Republike Srpske s kojeg je zbacio svog kuma Ždralu

Darko Elez (40) je jedna od najjačih figura bh. podzemlja, a jutros je u spektakularnoj policijskoj akciji uhapšen u Beogradu, zbog međunarodne potjernice koju je za njim izdala BiH.

Važio je za gospodara života i smrti podzemlja Republike Srpske, za njim je u okviru predmeta „Lutka“ raspisana međunarodna potjernica, a nikada nije izručen BiH, jer ima državljanstvo Srbije.

U zatvoru u Sremskoj Mitrovici odležao je kaznu zbog iznuda i droge, a na slobodi se pojavio u novembru 2017. godine, kada je dobio uvjetnu.

Našli dva pasoša

Inače, Elez je u momentu hapšenja imao bh. i srbijanski pasoš. Njegove veze sa srbijanskim podzemljem sežu još od devedesetih godina kada je region zahvatio val zločina i kada su na površinu isplivale brojne kriminalne grupe koje su za sobom ostavile krvavi trag.

Inače, građani RS i BiH su godinama gledali rat do istrijebljenja između Eleza i njegovog bivšeg kuma Đorđa Ždrale zvanog Đoka koji u KPZ Foča robija 20 godina zbog ubistva Ljubiše Savića Mauzera, bivčeg načelnika Uprave policije RS.

Ždrale: Višegodišnji sukob s Elezom

Ždrale: Višegodišnji sukob s Elezom

Foto: Arhiva


Pucanju kumstva između Ždrale i Eleza doprinijela je i borba za naklonost Slobodanke Tošić, bivše misice i plejboj zečice, koja je prema navodima optužnice u predmetu „Lutka“ po Elezovom nalogu namamila Ždralu u sačekušu u naselju Koran u Lukavici. Ždrale je tada preživio kišu metaka.

I Tošić se nalazi na potjernici, kao i Elezov brat Davor. Istražitelji pretpostavljaju da se kriju u Srbiji.

U Beogradu je Elezu suđeno za pokušaj Ždraline likvidacije i oslobođen je za to krivično djelo.

Pljačke transporta novca

U međuvremenu je Elezova ekipa poprilično počela potiskivati Ždralinu, jer su finansijski dobro stajali, zbog unosnih pljački, odnosno presretanja konvoja novca s milionskim iznosima. Elez je ukradeni novac usmjeravao ka planiranju likvidacija članova supraničkog klana, pa su brzo jedan za drugim nestajali najbliži Ždralini saradnici.

Mačar ubijen autobombom dok je bio u svom kafiću "Omerta"

Mačar ubijen autobombom dok je bio u svom kafiću “Omerta”

 

Dio „finansija“ usmjeren je i ka potkupljivanju pojedinih policijskih službenika, kao i na krijumčarenje narkotika.

Ubrzo su ulice Istočnog Sarajeva prekrili krvavi tragovi. Jedan za drugim u posebno planiranim likvidacijama ubijeni su najutjecajniji članovi Đokine ekipe, Zoran Golub zvani Čarlama, Boris Govedarica i Vladimir Mačar zvani Vlatko. Time je nanesen ogroman udarac Ždralinoj organizaciji, a Elezova grupa je preuzela podzemlje Republike Srpske prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79