Ko je dr. Abdulgafar ef. Velić, novi glavni imam u Medžlisu Sarajevo

Na prijedlog sarajevskog muftije Enesa ef. Ljevakovića reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović dao je saglasnost na imenovanje Abdulgafara ef. Velića za glavnog imam Medžlisa IZ Sarajevo.

Saglasnost za imenovanje uslijedila je nakon što je dosadašnji glavni imam hfz. Kenan ef. Musić podnio ostavku koja je prihvaćena.

Dr. Abdulgafar ef. Velić je dvadeset godina obavljao posao imama, hatiba i muallima. Trinaest godina bio je imam Istiqlal džamije, centralne džamije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Četiri godine je pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje, a od 2018. godine rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog.

Dr. Abdulgafar ef. Velić završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu a potom Fakultet islamskih nauka u Sarajevu.

Postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, oblast „Islam i modernost“, završava 2012. godine. Tema magistarskog rada je „Evropa u djelima Bošnjaka u periodu austrougarske uprave nad Bosnom i Hercegovinom 1878-1918“.

Doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završava u julu 2016., kada brani doktorski rad na temu „Socijalna misao Bošnjaka u periodu modernizacije bosanskohercegovačkog društva“.

Autor je dvije knjige „Pod bosanskim kubetom“ i „Bošnjaci i Evropa“. Koautor je monografije „100 bošnjačkih imama“ kao i stručnih djela „Priručnik za mukabele“ i „Ramazanski dersovi“, navodi s ena stranici Islamske zajednice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79