Ko je Iračanima u Ambasadi BiH u Amanu prodao vize!

Čak 50 državljana Iraka koji su jučer stigli letom iz Istanbula, pripadnici Granične policije BiH su zadržali, a zatim u kasnim popodnevnim satima deportirali u Tursku.

Ko je krivac

Iračani  su u Sarajevo doputovali u 8.15 sati letom kompanije ”Turkish Airlines” , ali su svi odmah, s obzirom na to da je riječ o migrantima koji dolaze iz zemlje visokog migracijskog rizika,  zadržani na aerodromu, o čemu je obaviješteno i Tužilaštvo BiH.

Utvrđeno je da je riječ o ilegalnim migrantima koji našu zemlju žele iskoristiti kao tranzitnu. Imali su odobrenu turističku vizu za ulazak u BiH, zbog čega su ih graničari Turske i pustili na let za Sarajevo. No, nakon svih provjera,  jučer su kasno popodne vraćeni u Istanbul, ali je razotkriven svojevrstan skandal bh. diplomata.Sada se, naime,  utvrđuje na osnovu čega im je Ambasada BiH u Amanu odobrila vize, za koje su, kako su  Iračani ispričali pripadnicima Granične policije BiH, platili po 1.000 eura.

Jedan od Iračana rekao je istražiteljima da su pare dali posredniku u Ambasadi u Amanu, ali nisu navodili tačna imena. Za ovu vrstu usluge nisu platili taksu, ali su  imali uredno odobrenu dokumentaciju za ulazak u BiH,  dok boravak u zemlji nisu mogli opravdati .

Kontaktirali smo jučer i Ambasadu BiH u Jordanu da nam pojasne na osnovu čega su odobrili vize Iračanima, ali do zaključenja  ovog broja „Avaza“ nismo dobili odgovore.Saznajemo da je Granična policija, nakon provjera s Tužilaštvom, svima ipak poništila ulazne vize, a slučaj prebacila Tužilaštvu. Daljnjim provjerama utvrđeno je da je Ambasada BiH u Amanu ranije, navodno, odobrila vize za još 200 Iračana.

Rezervirali sobe

Oni su imali čak i rezerviran smještaj u jednom sarajevskom hotelu, zbog čega je jučer obavljena i racija, koju je provela Služba za poslove sa strancima BiH. Provjerama je utvrđeno da su Iračani redovno odsjedali u ovom hotelu prije nego što su se poslije prebacivali u Hrvatsku.

– Ovo je zaista skandal. Dok se naša zemlja bori sa migrantskom krizom, bh. diplomati pune svoje džepove – kaže naš sagovornik iz jedne policijske agencije.

Krijumčari im uzimali po 2.000 eura

Iračani su ispričali da su  krijumčarima dali po 2.000 eura da ih sprovedu do zemalja Evropske unije. Ovo nije prvi put da migranti unaprijed uplate novac, a da ih grupa krijumčara čeka u Sarajevu i zatim ilegalno prebaci naprije u Hrvatsku.Nedavno je pala Bugarka Polina Gospodinova, koja je krijumčarila migrante iz Turske prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79