Ko je Mate Rimac: Rođen u Livnu, sklapao starog BMW-a u garaži, a sada pravi moderne sportske automobile i vrijedi milione eura

Mate Rimac je mladi hrvatski inovator, poduzetnik te osnivač i direktor kompanija Rimac Automobili i Greyp Bikes.

Ko je, zapravo, Mate Rimac?

Mate Rimac se rodio 1988. godine u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Tokom srednješkolskog obrazovanja se istakao inovacijama s kojima je, u saradnji s kolegom, pobijedio na državnoj i županijskoj razini takmičenja elektrotehničara i inovatora 2006. godine. Maturalni rad i prvi patentirani izum Mate Rimac nazvao je iGlove (zamjena za tastaturu i miš). 2006. godine osvojio je Zlatno Teslino jaje, VIDI e-novation nagradu, za najbolji ICT proizvod u Hrvatskoj.

Domaće nagrade omogućile su mu takmičenja na svjetskoj razini u sklopu međunarodnih takmičenja, gdje je Rimac uz iGlove prezentirao i drugi izum – Active Mirror System (sistem za uklanjanje mrtvog ugla u automobilima), te s ta dva izuma neočekivano osvajao prva mjesta unatoč snažnoj međunarodnoj konkurenciji.

Godine 2007. Mate Rimac upisuje VERN’ (ekonomija poduzetništva) te kao brucoš pobjeđuje u Business Plan Contestu (i osvaja nagradu od 15.000 kn) sa najboljim poslovnim planom – plan za komercijalizaciju njegovih prethodnih izuma.

Od prvog zarađenog novca, Rimac kupio je BMW E30 323i (1984. godište) te vozio drift, drag i druge utrke s njim. Nakon što je benzinski motor tokom jedne utrke eksplodirao, odlučio je spojiti svoje dvije strasti – automobile i tehnologiju, te je 2007. godine krenuo preuređivati starog BMW-a. Dodao mu je električni pogon u garaži njegovih roditelja u Samoboru.

Nakon godinu dana trajanja projekta, prvi put je vozio svoj preuređeni BMW te su odrađena prva testiranja. Mate nije bio zadovoljan ostvarenim performansama te je krenuo u razvoj vlastitih komponenti. Kako bi testirao komponente, počeo je sudjelovati na utrkama. Pošto gotovo svi oblici motosporta imaju restrikcije i pravilnike koji se odnose na motore sa unutarnjim sagorijevanjem, jedine utrke na kojima je mogao sudjelovati su bile drag (utrke ubrzanja) i drift (proklizavanje stražnjim krajem) utrke.

Tokom svake utrke su se pokazale slabe tačke koje su tokom vremena poboljšane. Nakon svake utrke automobil je unaprijeđivan i poboljšavan pa je tako postajao sve brži, lakši, efikasniji i pouzdaniji. Na 402 stree-raceu 2011. godine u Velikoj Gorici električni BMW je pobijedio u klasi 11 i na taj način postao jedan od najbržih automobila u okružju uopće. Iste godine je Mate Rimac sa tim automobilom srušio 5 FIA i Guinnessovih rekorda za najbrže ubrzavajuće električne automobile.

Prije 12 godina osnovao firmu

Godine 2009. Mate Rimac osnovao je kompaniju Rimac Automobili s namjerom razvoja i proizvodnje najnaprednijih električnih sportskih automobila na svijetu. 2011. godine je Concept_One predstavljen na najvećem sajmu automobila te godine – IAA u Frankfurtu. Početkom 2013. godine je prvi primjerak automobila isporučen što ga čini prvim automobilom koji je Hrvatska kao država proizvela i izvezla.

Kompanija se vremenom razvila u inženjersku i proizvodnu firmu koja uz vlastite automobile, razvija i proizvodi razne automobile i prototipe za druge (prvenstveno automobilske) kompanije. Priznanje za uspjeh firme i rada Mate Rimca pristižu iz svih dijelova svijeta, pa ga tako primjera radi američki Bloomberg uvrštava na listu “Najbolje od 2012”. Godine 2013. Mate Rimac osniva novu kompaniju – Greyp Bikes, s namjenom proizvodnje visokotehnoloških dvokotača.

Kad se porodica Rimac 2000. preselila u Hrvatsku, tačnije u Samobor, Ivan Rimac, Matin otac, osnovao je firmu RIMC. Uglavnom je radio s trgovačkim lancima gradeći im velike centre. U zlatno doba, sredinom 2000-ih, firma je imala prihode veće od 40 miliona eura i u graditeljstvu je bila 11. u Hrvatskoj.

Istovremeno Rimac mlađi, zaražen elektrotehnikom i automobilizmom, svoje je dvije strasti spojio u jedno te se bacio u izradu električnog sportskog automobila. Roditelji su, prema njegovim riječima, na sve to gledali kao na mladenački hir.

Otac mu dao kredit

Za Rimčev automobil zainteresirala se bogata kraljevska porodica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i on je 2009. osnovao firmu Rimac automobili s 20 zaposlenih te je krenuo ozbiljno razvijati projekat. Arapi su tražili da čitav posao prebaci u UAE, ali on se opirao insistirajući na tome da proizvodnja ostane u Hrvatskoj. Saradnja s arapskim investitorima je pukla i u tom trenutku mu je u pomoć uskočio otac.

“Otac mi je dao kredit koji sam mu vratio do zadnje kune. Bez njega ne bih bio većinski vlasnik firme, niti bi kompanija bila u Hrvatskoj’, ispričao je Rimac Stankoviću u emisiji “Nedjeljom u 2”, ne otkrivajući iznos kredita.

Njegovog oca prati glas ‘kontroverznog poduzetnika’ zato što se 2011. našao u pritvoru pod sumnjom da je sudjelovao u malverzacijama sa zemljom Općine Sibinj. Prije toga ga je bivši poslovni partner optužio kako ga je prevario za 20 miliona eura.

Iste godine kad mu je otac završio u pritvoru Rimac je prvi put privukao pažnju svjetskih medija. Na najvećoj svjetskoj izložbi automobila u Frankfurtu predstavio je prototip svog prvog hiperautomobila Concept_One, u potpunosti izrađenog u pogonima u Svetoj Nedjelji. O kakvom velikom uspjehu je riječ, dovoljno govori podatak kako niko od ljudi koji su radili na njemu, osim dizajnera Adriana Mudrog, prije nije imao nikakvo iskustvo u automobilskoj industriji.

Radi za druge fabrike

Uskoro su počele stizati prve narudžbe. Proizvedeno je ukupno osam primjeraka Concept_Onea, od kojih je, koliko je poznato, prodano šest. Međutim Rimcu temeljni cilj nije masovna proizvodnja električnih automobila, već mu oni služe, pojednostavljeno rečeno, kao izlog njegovih pojedinih komponenti poput baterija i pogonskog sistema. Svi su oni osmišljeni u Rimac automobilima i kao takvi se prodaju drugim proizvođačima.

Primjera radi, u februaru 2017. proizvođač luksuznih automobila Aston Martin je objavio da će Rimac automobili raditi hibridni baterijski set za njihov novi model AM-RB 001. Tom su prilikom Rimčevu firmu predstavili kao priznatu kompaniju čija tehnologija baterija prednjači u svijetu.

Prije dvije godine sam je procijenio vrijednost kompanije na oko 70 miliona eura, što će značiti da danas, posebno nakon prezentacije novog električnog superautomobila, može vrijediti samo više novca.

Kad bi se gledale samo poslovne brojke, odnosno prihod i zarada kompanije Rimac automobili, mogao bi se izvući zaključak da uz svu tu ‘halabuku’ oko Mate Rimca to i nije neki biznis.

Prema zadnje dostupnim javnim podacima, u 2016. imao je 46,6 miliona kuna prihoda i svega 1,2 miliona kuna zarade. Brojke za Greyp Bikes su još skromnije: 3,7 miliona kuna prihoda i gubitak od 1,1 milion kuna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79