Ko je misteiozni “doktor O.” – Bosanac koji “ispod žita” posreduje u nabavkama vakcina širom Evrope

Njemačka televizija ZDF objavila je veliku istraživačku priču o tajnim putevima nabavke i prodaje vakcina, a priča je bazirana na izvjesnom “doktoru O.”, koji posreduje u nabavkama između država i proizvođača.

Novinari istraživači su imali priliku razgovarati s “doktorom O.”, koji je u jednom trenutku, dok su ga tajno snimali, spomenuo da ima pismo namjere i iz Bosne i Hercegovine za nabavku 500.000 doza vakcina AstraZenece.”To je velika potreba. Narudžbe i upiti dolaze iz cijelog svijeta. Libija želi šest miliona doza AstraZenece, Dominikanska Republika milion, Barbados 600.000, a Bosna i Hercegovina 500.000 doza AstraZenece”, govori trgovac vakcinama dr. O.

Kako Klix.ba saznaje, “doktor O.” je osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a postao je glavni akter velike istraživačke priče u tajnim putevima nabavke vakcina u Evropi. Vlasnik je firme “Doctors365” iz Švicarske.

Doktor O., kako ga zovu njemački novinari, je tokom razgovora pokazao dokaze i pisma namjere država koje od njega traže vakcine. Kaže da su čak i siromašne zemlje spremne platiti do 16 puta više nego što plaća EU.

Ekskluzivno, u posjedu smo pisma namjere u kojem Republika Srpska 3. februara ove godine izražava spremnost za nabavku vakcina putem privatne firme “Doctors365” iz Švicarske i poziva se na ranije pismo iz januara ove godine.

“U vezi s pismom namjere koje ste dobili 27. januara, ljubazno vas molimo da primijetite promjenu potrebne količine doza vakcina. U ovom pismu namjere se navodi hitnost i neposredni interes Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite pri Vladi Republike Srpske za nabavku vakcina protiv Covid-19 koje proizvodi Serum Institut of India pod licencom AstraZenece. Potvrđujemo da smo spremni i voljni izvršiti kupovinu AZD1222”, navodi se u pismu namjere uz količine i ostale tehničke detalje poput roka i načina isporuke.

Pismo potpisuje entitetski ministar zdravlja Alen Šeranić.

Pismo namjere od 3. februara 2021. godine
Pismo namjere od 3. februara 2021. godine

Firma “Doctors 365” je kompanija koju su posjetili i novinari ZDF-a. Prostorije firme u švicarskom Bunzenu nisu pronašli, osim poštanskog sandučića. Vlasnik firme je “doktor O.”, a kako Klix.ba saznaje, riječ je o dr. Orhanu Karahodži.

Karahodža je doktor i godinama živi u Njemačkoj, a internet pretragom saznajemo da je i prvi čovjek firme Medicus Homecare, kao i “Doctors 365” Gmbh – kompanije putem koje Republika Srpska ima (je imala) interes kupiti 500.000 doza vakcina AstraZenece.

Šta je s ovim poslom na kraju bilo i da li je RS uplatila novac za pola miliona vakcina AstraZenece preko švicarske firme, od zvaničnika RS-a nismo uspjeli saznati.

Internet pretragom saznajemo da je firma “Doctors365” zapravo online platforma koja nudi specijalizirane medicinske usluge pacijentima širom svijeta.

Platforma je stvorena s ciljem pružanja brzih i stručnih medicinskih usluga od tima iskusnih i spretnih ljekara.

Pacijenti iz svih krajeva svijeta mogu koristiti medicinske usluge odnosno savjete koje nudi “Doctors 365”, a omogućava pacijentima da odaberu ljekara određene specijalnosti, kao i prikladno vrijeme za videokonverzaciju, ako su pacijenti zainteresirani za korištenje te usluge.

O posredovanju lijekovima i medicinskim sredstvima nema riječi. Pitanje koje se postavlja je otkud firma “Doctors365” u poslovima posredovanja nabavke vakcina i kako je Republika Srpska došla do te firme kako bi preko nje kupila vakcine!?

“Zlatna groznica u pandemiji? Sumnjiv posao s vakcinama”, glasi naslov priče novinara ZDF-a koja prati trag sumnjivih nabavki vakcina protiv koronavirusa u Evropi. Istragu su pokrenuli nakon informacija koje su dobili od doušnika da se mnogi poslovi obavljaju “iza scene”.

Istraga novinara se odvijala u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Americi i Slovačkoj piše Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79