Ko je muškarac koji se nije vratio sa dopusta

Džidić je dopust počeo koristiti u ponedjeljak, 7. januara, a u KPZ Mostar trebao se javiti u petak do 13 sati. Jučer malo prije 16 sati upravnik KPZ-a Boris Džeba rekao nam je da Džidić zakonski ima mogućnost pojaviti se i u naredna 24 sata da bi se raspisala potjernica, ali da u KPZ-u ne očekuju da se pojavi. Džidić je i dosad koristio dopuste, ali se svaki put uredno vraćao. Podsjećaju i da je odslužio dobar dio kazne.

Džidić je, inače, 2012. iz zatvora u Zenici prebačen u Mostar. Javnosti je poznat i iz slučaja Turković. Radi se o zatvoreniku čiji je razgovor iz zatvoreničke ćelije sa Milenkom Lakićem Lakijem snimljen i korišten kao dokaz u procesu protiv Turkovića.

Među Mostarcima poznat pod nadimkom Džida, ovaj osuđenik poznat je i zbog više ekscesa u mostarskom KPZ-u.

image

Njega je 2012. pretukao jedan zatvorenik, a dvije godine kasnije u znak osvete cimera u ćeliji dok je spavao polio je vrelom vodom po licu. Prethodno su se zbog Džidića upravi zatvora žalili ratni zločinci Branimir Glavaš, Pero Matić i Marko Maka Radić.

Tokom naše posljednje posjete KPZ-u Mostar koncem 2016, tadašnji upravnik Romeo Zelenika hvalio se činjenicom da zatvorenici iz mostarskog zatvora ne bježe, te da je posljednji bijeg zabilježen prije više od deset godina. A. D.

Oslobođenje
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79