Ko je novi državni ministar Sevlid Hurtić? Ima bogatstvo preko 10 miliona KM, a politikom se bavi tek unazad tri godine!

Sevlid Hurtić će biti novi državni ministar za ljudska prava i izbjeglice i to kao Bošnjak iz entiteta Republika Srpska. Hurtić je jedan od najbogatijih političara u našoj zemlji, a u samo tri godine je od osnivača lokalne stranke postao državni ministar.

Hurtić vjerovatno nije imao ambicije niti je planirao da bude državni ministar prije izbora, a spletom političkih okolnosti, politikantstva, cjenkanja i slično završit će u Vijeću ministara.

Radi se o čovjeku koji je u politiku ušao kao izuzetno bogat čovjek. Vlasnik je izdavačke kuće “Nam”, a u politiku je ušao na lokalnom nivou u Doboju. Karijeru je počeo kao kadar SDA, ali je ubrzo ušao u sukob sa Adilom Osmanovićem, nakon čega istupa iz SDA i pravi svoju lokalnu stranku Nezavisna lista Doboj.

U relativno kratkom periodu postao je velika konkurencija SDA-u u dobojskoj regiji te je prije nešto više od godinu dana potukao SDA na izborima za mjesne organe.

Prije toga učestvovao je i na lokalnim izborima 2020. a pažnju medija i javnosti je privukao kada je na lokalnim izborima u Mostaru prijavio svoju lokalnu stranku iz Doboja.

Iako je sve upućivalo da se radi o trgovini biračkim odborima, CIK to nikada nije obznanio.

Hurtićevi politički apetiti su potom porasli pa je ugasio Nezavisnu listu Doboj te osnovao stranku Bh. Zeleni. Pod tim imenom je pristupio i probosanskom pokretu Pokret za državu u RS-u te očito bio itekako utjecajan kada je za sebe uspio isposlovati i ministarsko mjesto u Vladi RS-a.

On je uz Mirsada Duratovića jedan od poslanika u NSRS-u koji je glasao za Vojina Mijatovića, kandidata za delegata u državni Dom naroda, što je indirektno utjecalo da stranka Milorada Dodika dobije četiri delegata u Domu naroda. Hurtić je bez ikakve dileme potom dobio mjesto u Vladi RS-a, a Mirsad Duratović poziciju potpredsjednika skupštine.

Ipak, tu nije kraj za Hurtića, kao Bošnjak je spletom okolnosti došao do faze da bude predložen za državnog ministra i to kao Bošnjak iz RS-a, jer je Naša stranka iz kvote Ostalih predložila Edina Fortu. U vezi imenovanja Hurtića za ministra dogovor je postignut između predstavnika Trojke i drugih stranaka koje će participirati u državnoj vlasti iz FBiH te SNSD-a.

Jedan od najbogatijih političara

Hurtić je prema posljednjim dostupnim podacima o imovini koju je prijavio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) težak preko 13 miliona KM. Procijenjena vrijednost njegove kompanije “Nam” je 10 miliona maraka, a uz to je vlasnik pet stanova čija je ukupna vrijednost 1,4 miliona KM, zatim ima i tri kuće čija je vrijednost 1,6 miliona KM.

Vlasnik je i zemljišta vrijednog 10.000 KM, poslovnog prostora od 60.000 KM te devet garaža čija je vrijednost 230.000 KM.

Uprkos žestokim kritikama koje je na njegov račun uputio Damir Arnaut (Naša stranka) zbog njegovog glasanja u NSRS-u za delegate u Dom naroda, Hurtić će ipak dobiti podršku stranaka iz Sarajeva koje će činiti državnu vlast, a to je sinoć potvrdio i Elmedin Konaković (Narod i pravda) kazavši da je Hurtić dobro rješenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79