Ko je obećao predsjedniku Srbije da će imovina BiH pripasti RS?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su “oteli nadležnost RS u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu”, da je upravu i da je potrebno “šest mjeseci da se to vrati”.

“Ma nemojte. Za jedan dan ste oteli to Republici Srpskoj, a potrebno vam je sad šest mjeseci da to vratite”, naveo je Vučić u intervjuu za RTS.

Govorio je o odnosima s Republikom Srpskom, te je istakao kako Srbija ne vodi njihovu politiku, ali da o svemu razgovara s Miloradom Dodikom.

Očuvati sigurnost, a ne dodvoravati se

– Ne slažem se sankcijama Dodiku. Predstavnicima međunarodne zajednice sam rekao da je to katastrofa. Smetaju vam regularne policijske jedinice u Banjoj Luci, a ne smetaju iregularne jedinice na drugim dijelovima teritorije sa drugim zastavama, koje nemaju veze sa regularnim zastavama? Kažete – kriv Milorad Dodik.

A što ste uzeli Republici Srpskoj šumarstvo i poljoprivredno zemljište, kada po Dejtonu to pripada Republici Srpskoj – rekao je Vučić, a potom naveo kako su mu sagovornici kazali da je u pravu, ali da je potrebno šest mjeseci da se vrate šume i poljoprivredno zemljište u nadležnost RS.

Naveo je i to kako je posao Srbije da očuva stabilnost u regionu, a ne da se dodvorava.

Šta god da kažem, nikad nikome neće biti dovoljno dobro, ni u Sarajevu, Zagrebu, Prištini – rekao je.

– Da mi neko kaže sutra bilo koji razlog zašto da zaratimo, da ostanem bez nekog od sinova ili da zamišljam da će tuđi sinovi da ratuju, neće. Nije sporno, neće moj Danilo da ide bilo gdje drugo, ali nadam se da će otadžbina da ih zove da rade važne stvari, da rade, da grade, da Srbija napreduje. To je suština. Ne mogu po tom pitanju da budem sam, Srbi će da mi zamjere to što sam, kako uvijek kažu, popustljiv prema Bošnjacima, oni će da kažu “ti se foliraš i praviš, spremaš nam ono što je bilo prije 30 godina”.

Ne govorim o mogućnosti i nadam se da neće biti oružanog sukoba. Mnogo, mnogo ludih glava, gdje jedni čekaju osvetu, drugi borbu za pravdu, i jedni i drugi su u pravu, to mora da prestane. Svaki dan ću da radim ovo, bez obzira na političku cijenu – kazao je Vučić.

Neću nijednoj majci dijete da vratim u kovčegu

Kazao je i to kako Srbija nema tajnih prijava i da su svi dobrodošli u Srbiju, a da za razliku od njih Sarajevo, kada pošalju krivične prijave, ne odgovore.

– Tražimo bolje odnose. Na sve to održe skup u Sarajevu i mene napadaju što sam bio u Banjoj Luci, a nisam ni bio. To vam tako ide. Da ne govorim o tome da je član Predsjedništva BiH, a očekujete poslije toga da nema reakcije, da to što su se u Banjoj Luci skupili kleronacionalističke, uporedio sa nacistima iz Kristalne noći.

Legalne organe RS koje postoje u skladu sa Dejtonom. Dan poslije Zelene beretke, na to nema reakcije. Da vrijeđate srpski narod, koji ima mnogostruko veće žrtve i optužujete ga za nacizam, jel’ znate šta to znači? Na koliko je kilometara Jasenovac, najveće stratište na prostoru bivše Jugoslavije – rekao je Vučić komentirajući izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Istakao je kako će se oni ponašati odgovorno i podsjetio ponovo na incident koji je doživio u Srebrenici.

– Spustio sam glavu pred srebreničkim žrtvama, samovoljno, samoinicijativno, položio cvijet. Kada sam bio izložen linču i ostalim neprijatnostima, nisam spustio glavu, namjerno, držao sam do ponosa Srbije i časti zemlje koju sam predstavljao. Naše je da se prema muslimanima i Bošnjacima odnosimo bratski, da ne pričamo o manjinama i većinama, da ih poštujemo i čuvamo.

Rat nikome dobro nije donio. Neću nijednoj majci dijete da vratim u kovčegu, dat ću sve od sebe – istakao je Vučić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79