Ko je odgovoran: Nema citostatika u RS-u

U Republici Srpskoj, pacijenti oboljeli od karcinoma suočavaju se s ozbiljnim problemima zbog nedostatka citostatika, ključnih lijekova u terapiji različitih vrsta raka.

Univerzitetsko-klinički centar (UKC) u Banja Luci, koji liječi najveći broj pacijenata oboljelih od karcinoma, trenutno nema dostupne lijekove cisplatin i karboplatin, koji se koriste u liječenju nekoliko vrsta karcinoma.

Pacijenti su izrazili šok i nezadovoljstvo jer nisu bili prethodno obaviješteni o problemima s dostavom lijekova. Mnogi su došli na klinički centar samo da bi saznali da terapije nisu dostupne. Ova situacija ostavlja oboljele u neizvjesnosti i može ozbiljno utjecati na njihovo liječenje.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS tvrde da su u toku nabavke, ali problemi proizlaze iz defekata i problema s transportom lijekova od strane dobavljača, javlja BN. Pacijenti, s druge strane, izražavaju zabrinutost zbog nedostatka informacija i nepravovremene komunikacije o situaciji.

Direktor UKC-a Banja Luka, Vlado Đajić, navodi da je Vlada RS prenijela odgovornost za nabavku lijekova na Fond zdravstvenog osiguranja. Iako su ugovori za nabavku potpisani, problemi su nastali na tržištu, a dobavljači se suočavaju s teškoćama.

Sve ovo ukazuje na ozbiljne izazove u zdravstvenom sustavu Republike Srpske, posebno u kontekstu sve većeg broja oboljelih od karcinoma.

Nedostatak citostatika dodatno opterećuje pacijente i ukazuje na potrebu za boljim upravljanjem zaliha lijekova i poboljšanjem komunikacije s pacijentima o eventualnim problemima u opskrbi lijekovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79