Ko je odgovoran: Slovenački vojnik pozitivan na koronu poslan na Kosovo pa zarazio kolege

Jedanaest pripadnika slovenačke vojske iz mirovne operacije na Kosovu zaraženo je koronavirusom, a još 36 je u karantini zbog kontakta sa zaraženima, objavila je u petak Slovenačka televizija.

Riječ je o kontingentu koji je svoj polugodišnji turnus počeo nedavno.

Predstavnik vojske Boštjan Baš rekao je da se radilo o spletu nesretnih okolnosti jer vojska inače ima strogo propisane protokole, pa se vojnicima koji se upućuju u misije u inostranstvo prethodno određuje izolacija, a uz to se i testiraju na koronavirus prije izolacije i pred polazak na put.

Virus se prenio na ostale s jednog asimptomatski oboljelog vojnika s blagim simptomima kod kojeg je testom potvrđena zaraza, ali je nakon toga bio je bez simptoma, a na Kosovo je unatoč tome upućen jer se računalo da se zarazio još 25. novembra i da više nije riskantan za prijenos virusa, prenijeli su slovenački mediji.

Kako se potkrala takva greška još nije jasno jer u vojsci tvrde da testiranje i odluku o riziku po svojim protokolima donose nadležni doktori, a ne vojne strukture.

Slovenačka televizija, međutim, prenosi neslužbene informacije da se jedna od vojnih doktorica protivila slanju vojnika koji je na testiranju bio pozitivan, ali bez simptoma, no da je bila “preglasana”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79