Ko je opasni Admir Lekić zvani Leka: “Osuđen za pokušaj likvidacije u Sarajevu”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo oglasilo se povodom snimka na kojem se vidi kako je muškarac pretukao djevojku u blizini Careve džamije u Sarajevu.

– Dana 24.12.2023. godine, oko 00:25 sati, policijski službenici PS Stari Grad izašli su na intervenciju u ulicu Obala Kulina Bana, a po dojavi građana da se dogodila tučnjava.

Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici su zatekli 36-godišnju ženu i 47-godišnjeg muškarca. Žena je imala povrede koje su se ogledale u krvarenju nosa, koje je zadobila uslijed fizičkog napada koji se zadobila od njoj poznatog muškarca – navodi se u saopćenju MUP-a KS.

 

Iz policije su istakli da je 47-godišnjak izjavio da je prolaskom navedenom ulicom primijetio predmetni fizički napad te u pokušaju da ženu zaštiti, od istog muškarca zadobio povredu u predjelu glave.

– Oboma je prvu pomoć ukazala ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo te su oboje odbili transport na KCUS i daljnju liječničku pomoć. Također, oboje su odbili podnijeti prijavu protiv muškarca koji im je nanio povrede.

Policijski službenici su identifikovali da je riječ o muškarcu A.L. iz Sarajeva te preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sankcionisanju počinioca i dokumentovanju ovog događaja – dodaje se u saopćenju MUP-a KS.

Prema našim saznanjima, riječ je o Admiru Lekiću Leki, koji je od ranije poznat policiji. On je bio osuđen za pokušaj ubistva Amara Foče, bivšeg golmana fudbalskih klubova Sarajevo i Olimpika koje se dogodilo 2013. godine piše Avaz.

Podsjećamo Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim predsjedava sutkinja Adisa Zahiragić izreklo je presudu kojom je Admir Lekić iz Sarajeva proglašen krivim za pokušaj ubistva Amara Foče i nedozvoljeno držanje oružja i municije, te mu izreklo jedinstvenu kaznu od devet godina i osam mjeseci zatvora.

Za pokušaj ubistva Foče, Lekić je dobio devet godina, a za nedozvoljeno držanje automatske puške godinu dana zatvora, te su mu te dvije kazne objedinjene u jedinstvenu.

Lekić je proglašen krivim što je 15. avgusta 2013-te godine, oko 3 sata ujutro, u Olovskoj ulici u Sarajevu, upravljajući audijem, zaustavio vozilo ispred zgrade, te se obratio Amaru Foči, kojeg ranije nije poznavao i koji je stajao ispred haustora svoje zgrade u kojoj živi i koji je na sebi imao bokserice i majicu kratkih rukava, te čekao svoga brata, koji je dolazio sa autobuske stanice, kako bi mu platio taxi.

Fočo je kod sebe držao samo ključeve od haustora i novčanicu od 10 KM.

– Naišavši vozilom pored njega, Lekić mu se obratio riječima: „Majmune jedan, šta hodaš takav ulicom“, pa kada mu je Fočo odgovorio riječima: „Da tu živi i da je izašao da bratu plati taxi i da mu ne može on govoriti kakav će hodati“, Lekić mu je odgovorio : „Jesi li ti to mangup, šta mi odgovaraš, hoćeš da izađem?“

Fočo mu je rekao: „Ja se samo Allaha bojim“, da bi mu Lekić odgovorio : „Bojat ćeš se ti mene“, nakon čega je izašao iz vozila, te mu prišao držeći u ruci automatsku pušku CZ M56, te u namjeri da Foču liši života sa udaljenosti od metar do dva metra, cijev puške okrenuo u pravcu njegove glave ispalivši metak, navedeno je u presudi.

Fočo se u tom momentu okrenuo udesno i podigao obje ruke kako bi zaštitio glavu, pa ga je metak pogodio u desnu šaku, kada su mu obje ruke bile u visini glave.

Lekić je nastavio pucati, pogodivši ga u nadlakticu lijeve ruke, koju je držao podignutu štiteći glavu, a zatim ispalio metak, koji je pogodio Foču u predjelu lijeve natkoljenice ispod kuka, da bi potom ispalio dva metka u asfalt ispred njegovih nogu.

Fočo je nakon toga od zadobijenih povreda pao na tlo, a Lekić se vozilom udaljio sa mjesta događaja.

Sarajevski kriminalac pretukao muškarca koji je pokušao zaštitit djevojku

“Tuga šta se dešava. Staneš da pomogneš i dobiješ batine. Mladić je sa pištoljem prijetio svima ko je sta da bilo šta kaže. Sutra ovo može biti tvoja majka, sestra, tetka, nana.. užas! ” – izjavio je čitatelj portala Crna-Hronika.

“Kriminalac sa pokušajem ubistva koji je nedavno izašao iz zatvora “herojski” je napao svoju djevojku u sred Sarajeva. Međutim, par momaka je to spriječilo, ali je nasrnuo na njih prijetivši da će pucati.

Stariji čovjek je to sve vidio i pokušao odbraniti djevojku, ali ga je ovaj “mangup” udario više puta nogom na podu.

To je vidjelo još par momaka iz auta koji su izašli i krenuli kako bi smirli situaciju, ali se navedeni “mangup” uhvatio za torbicu i rekao “hoćete li i vi svoje”, nakon čega se i udaljio. Policija je došla na lice mjesta, ali ga djevojka nije željela prijaviti.” – izjavio je drugi čitatelj našeg portala.

 

 

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79