Ko je osoba koja je Sebiji Izetbegović dala plaketu danas: Od invalida otimao 100 KM! (VIDEO)

Savez ratnih vojnih invalida SBK uručio je danas Plaketu generalnoj direktorici KCUS-a, prof. dr. Sebiji Izetbegović, u znak zahvalnosti na nesebičnom radu i ogromnom doprinosu u borbi sa pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19.

Ovom prilikom prof. dr.Izetbegović ugostila je predsjednika Saveza, Ekrema Julardžiju, sa kojim je, između ostalog, razgovarala i o mogućim načinima unapređenja buduće saradnje s ciljem pružanja što kvalitetnijih i efikasnijih usluga ratnim vojnim invalidima.

– Povodom 25. godišnjice Saveza RVI SBK želimo zahvaliti zdravstvenim radnicima koji nose veliki teret borbe sa pandemijom. Plakete smo uručili i zdravstvenim ustanovama na području SBK, a posebnu zahvalnost i podršku budućem radu željeli smo izraziti profesorici Izetbegović lično, ali i ostatku ekipe KCUS-a koja nosi najveći teret od početka pandemije – kazao je Julardžija, a saopćio je KCUS.

Inače, kako je izvijestio magazin Žurnal, Juradžija je prije dvije godine snimljen kako uzima plate od osoba sa invaliditetom.

– Sve što radiš, to ti je rečeno na početku”, reći će predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Srednjobosanskog kantona i tadašnji direktor firme Apel promet Ekrem Julardžija radniku Mustafi Kovačević kada ga je pitao zašto mora vraćati platu firmi.

– Mustafa dragi, nisi ti jedini, znači svaki čovjek kojeg mi ovdje primimo… ima onaj momak iz Bugojna ti si ga doveo. Znači 100 maraka ima od ove firme svaki mjesec uplaćeno, zdravstvenu zaštitu, on i njegova porodica, ako nema na neki drugi način riješeno i ima penzioni staž. To mi svima ponudimo ko je teški invalid da ne mora ni raditi, da može na određeni način od kuće neke stvari. Ako nam treba za nešto mi ga, evo ko što smo tebe zvali, pozovemo i kažemo evo dobit ćeš 100 maraka. Sve sam vam rek'o – bit ćete kod kuće, 100 maraka će vam se uplaćivati, imat ćete zdravstveno, penzioni staž, ostala sredstva idu za razvoj društva… Vi ste i potpisali izjave. Izvoli, to si ti potpis'o svojeručno i svaki drugi radnik koji ne radi, znači koji sjedi kod kuće”, kaže Ekrem Julardžija novoimenovani član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

– Meni ovo niko stvarno nije dao, evo prvi put”, rekao je Kovačević kada mu je Ekrem Julardžija dao na uvid Izjavu kojom se odriče dijela plate “za razvoj društva”.

– Ja sam ti sve to što ovdje piše prije toga reko usmeno, niste vi jedini, imam ja u firmi ovdje deset ljudi”, objasniti će direktor Julardžija.

Član Upravnog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i donedavni direktor firme Apel promet Ekrem Julardžija na ovaj način objasnio je Mustafi Kovačeviću kako funkcioniše zapošljavanje osoba sa invaliditetom u njegovoj firmi. Žurnal je ranije objavio slučaj Mustafe Kovačevića i njegovog kolege E.B iz Bugojna.

Razgovor između Ekrema Julardžije i Mustafe Kovačevića snimljen je u januaru 2019. u prostorijama Saveza RVI SBK i firme Apel promet.

Razgovor poslušajte u nastavku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79