Ko je Sarajka koja se sprema ući u Vladu Srbije: Oduševljava znanjem i stilom!

Konačan odgovor na pitanje ko će biti novi ministri u Vladi Srbije trebao bi se znati u nedjelju, nakon nove sjednice Predsjedništva SNS-a, nakon što je ranije rečeno da će premijerka Ana Brnabić dobiti novi mandat na čelu izvršne vlasti.

Imenima ministara još se špekulira. No, kao jedno od najsigurnijih imena u novoj vlasti skoro svi beograski mediji navode Dariju Kisić-Tepavčević, Sarajku koje je prethodnih mjeseci izbila u žižu javnosti kao članica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

Na početku se špekuliralo da će ona voditi resor zdravstva, ali pojedini mediji jučer su javili da je ona već određena za poziciju ministrice prosvjete, odnosno obrazovanja.

Ona se posljednjih mjeseci istakla kako svojim znanjem i profesionalizmom, tako i besprijekornim stilom.
Majka bila prvi uzor

Darija Kisić-Tepavčević je rođena 20. avgusta 1975. godine u Sarajevu. Dolazi iz porodice akademskih građana. Otac Bogdan je elektroinženjer, koji je radni vijek proveo u sarajevskom preduzeću “Energoinvest”.

Majka Vesna je pedijatar i upravo je ona bila uzor Dariji da izabere ljekarski poziv.

U razgovorima ona ističe da je porijeklom “100 posto Hercegovka”, s obzirom da Kisići potiču iz mjesta Baljci, kraj Bileće, a porodica njene majke, Pašić je također iz Hercegovine.

Čak i danas dobar dio ljeta provodi u Hercegovini, pisali su nedavno srbijanski mediji.

Inače, ona je završila osnovnu školu “Slobodan Vuković” u Sarajevu kao đak generacije. Školovanje je nastavila u Trećoj gimnaziji. Nažalost, sa 17 godina dočekao ju je rat i razdvajanje porodice. Ona i brat su se preselili u Bileću, kod očeve porodice, dok su roditelji ostali u Sarajevu.

U Bileći je završila treću i četvrtu godinu u srednjoškolskom centru “Golub Kureš”. Tek nakon maturiranja porodica se ponovo našla na okupu, nakon čega se sele u Beograd. Tada upisuje Medicinski fakultet, koji je završila 2001. godine sa prosjekom 9,60.

S obzirom da je bila dobar student već naredne godine dobila je priliku da počne da radi kao asitent-pripravnik na predmetu Epidemiologija. Vrlo brzo uvidjela je da joj rad sa studentima i naučna istraživanja prijaju, pa je epidemilogiju izabrala za svoj životni poziv.

Doktorirala je sa najvišim ocjenama na temi “Prediktivna vrijednost kvaliteta života u procjeni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Iako ju je tek koronavirus stavio u prvi plan javnosti, Darija Kisić-Tepavčević je još ranije dokazala svoju stručnost.

Uživa u književnim klasicima

Doktorica, profesor i vrhunski epidemiolog je autor više od sto naučnih radova iz oblasti epidemiologije, koji su objavljeni kako u domaćim tako i u stranim publikacijama.

Prije dvije godine je odigrala važnu ulogu u borbi protiv epidemija malih boginja. Stoga je 2019. predstavljala Evropu na “Incijativi za globalnu eliminaciju malih boginja i rubele” koja je održana u Vašingtonu.

O njoj su mediji pisali još i da je uvijek dotjerana, besprekornog stajlinga, plijeni prelijepim izgledom… Osim genetike, skladnu figuru duguje i dugodišnjem bavljenju umjetičkim klizanjem.

Crtanje je bio još jedan njen talenat u mladosti. Danas uživa u književnosti, posebno u djelima domaćih klasičara poput Meše Selimovića, Ive Andrića i Mome Kapora prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79