Ko je sljedeći iz BiH na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država?

 

Sjedinjene Američke Države (SAD) neće stati s izricanjem sankcija korumpiranim osobama iz BiH. Ovaj spisak bit će uskoro proširen s još nekoliko imena, saznaje „Avaz“.

Dug spisak

Novo proširenje liste najavili smo još u avgustu. Sjedinjene Američke Države čekale su kraj izbora da na listu sankcioniranih dodaju premijera Fadila Novalića. No, dug je spisak osoba koje SAD smatraju odgovornima za korupciju u BiH i podrivanje Dejtona.

Riječ je o političarima, ali i osobama iz pravosudno-policijskih struktura. O tome svjedoči i izjava Entonija Blinkena (Antony), državnog sekretara SAD.

Zadokumentiran je svaki postupak bh. državljana koji su, prema mišljenju SAD, prije svega Američke ambasade u BiH, zaslužili biti pod sankcijama.

Afera Sky

Tu su i nosioci pravosudnih funkcija. Do sada su na crnu listu dospjeli Gordana Tadić, Diana Kajmaković, Milan Tegeltija… Ali na ovome se neće stati. Neki su otkriveni i u aferi “Sky”, i to osobe iz policijskih struktura. Brigu imaju i tužioci iz pojedinih kantonalnih tužilaštava.

Stejt department prati svaki korak i u čvrstoj je konekciji s Ambasadom SAD. Pitanje je samo ko je sljedeći…

Prije nekoliko dana na listu je stavljen premijer FBiH Fadil Novalić piše Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79