Ko je u BiH naručio banane s kojima je bilo i 500 kilograma kokaina?

Prema raspoloživim informacijama, niko od onih koji su “pali” u prethodnim zapljenama nije direktno povezan s ovom pošiljkom

Nekoliko stotina kilograma kokaina visoke kvalitete koji je stigao u kontejneru s prostora Južne Amerike trebalo je preko Hrvatske preći u Bosnu i Hercegovinu, no hrvatska policija i carina uspješno su to spriječili.

Za policiju je sada najveća zagonetka ko je trebao preuzeti drogu koja bi u konačnici na narkotržištu vrijedila više od 65 miliona eura, pa je, bez obzira na to ko to bio, naručitelju zadan ozbiljan udarac.

Trag pola tone kokaina koji je zaplijenjen u bananama u luci Ploče vodi do firme u Tuzli

Zarada bi, da je sva pronađena količina od ukupno 500 kilograma došla do krajnjih korisnika, bila enormna, ali ni ulog od najmanje 1,5 do dva miliona eura za nabavku nije beznačajan, donosi Jutarnji.hr.

Pločanska luka, koja je već duže označena kao jedna od ulaznih za kokain u Evropu i koja je neuralgična tačka jer se tek sada krenulo u nabavu mobilnog RTG uređaja koji bi trebao omogućiti efikasniju kontrolu kontejnera, u posljednja je tri mjeseca “sidrište” nekoliko velikih pošiljki droge. Upravo iz tog razloga u Carinarnicu u Pločama uskoro stiže mobilni rendgenski uređaj u vrijednosti od dva miliona dolara.

Prema raspoloživim informacijama, niko od onih koji su “pali” u prethodnim zapljenama nije direktno povezan s ovom pošiljkom.

Dubrovačka policija međutim analizira sve što je vezano uz najnoviju pošiljku kontejnera s drogom, od njegove rute do kompanije koja je naručila banane, a u saradnji s policijom i specijalnom agencijom za istrage (SIPA) u BiH sarađuje se kako bi se otkrilo ko je mogući naručitelj te ko je trebao preuzeti i kojom rutom u susjednu državu prevesti 500 kilograma kokaina. Prema pisanju Jutarnjeg, banane je naručila kompanija iz Bosne i Hercegovine, s tuzlanskog područja.

Prema onome što je dosad poznato, kokain, koji je bio skriven po cijeloj dužini dna kontejnera, u “sendviču” lima, trebao je napustiti teritorij Hrvatske najvjerovatnije šleperom s pošiljkom banana.

Trag pola tone kokaina koji je zaplijenjen u bananama u luci Ploče vodi do firme u Tuzli

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79