Ko je uopšte Sanja Vlaisavljević?

Skandalozni bljuvotni prilog RTRS-a pod nazivom “Kakve poruke Sarajevo šalje protjerivanjem novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?” izazvao je oštre reakcije zdravog razuma.

“Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska pandemija protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, jer nisu dio tradicije Bošnjaka – muslimana, sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti”, stoji na početku priloga RTRS-a.

Naravno, rekacije na fašistički i lažljivi prilog – kojim ima za cilj prepadanje stanovništva RS da ne dolazi u glavni grad, da ne bi mogli porediti jad i bijedu u kojoj žive sa standardom koji je prisutan u glavnom gradu – izazvalo je sve što je izrečeno, ali iz nekog razloga brojne se vežu za pojavu zvana Sanja Vlaisavljević. Ona je dala izjavu za RTRS stojeći u centru Sarajeva, na Marijin Dvoru, dok joj je iza leđa crkva. Vlaisavljević kaže da u multietnično Sarajevo vjeruje samo još ‘Republika Sarajevo’.

“Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, zaključila je Vlaisavljević.

Ko je ona uopće? Sanja Vlaisavljević savjetnica je za, pazite sad, obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH koje vodi notorna HDZ-ovka i kočničar svih pozitivnih procesa Ankica Gudeljević.

Nažalost, ovo nisu jedini izjave Vlaisavljevićke nakon kojih se nije niti jednom zacrvenila.

No, prisjetimo se i njenih početaka. Sanja Vlaisavljević rodila se i odrasla u Sarajevu. Studirala je Pravni fakultet nekoliko godina, međutim neuspješno. Potom je pokušala upisati Akademiju scenskih umjetnosti, ali je odbijena. Nakon bezuspješnog studiranja prava, upisuje studij filozofije i sociogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na
ovom studiju upoznaje svog budućeg supruga, tada asistenta Ugu Vlaisavljevića.

Nekada je bila i direktorica Centra za kulturu dijaloga. Tanka je linija od osobe koja je promovirala kulturu dijaloga, i uzimala velike svote novca do osobe koja širi mržnju, fašizam ili laž.

Godinama unazad međunarodne organizacije su ulagale u nju. Mnogi su je nazivali zvijezdom nevladinog sektora zbog svoje sveprisutnosti i ogromnog broja masnih grantova koje je dobivala. Promovirala je kulturu dijaloga uz obilate grantove stranih ambasada i stranih nevladinih organizacija. Nije im prvi promašaj.

Kada je međunarodna pipa presušila Sanja Vlaisavljević je promijenila ploču i očigledno počela izgovarati ono što misli, a ne ono što je ranije govorila očigledno za pare.

Međutim, kada se osvrnemo na sve njene sramotne izjave možemo kazati i zaključiti da ima stavove koji se prilagođavaju u zavisnosti od toga ko je plaća.

Vlaisavljević je 19.decembra imala jednu u nizu od sramotnih teza.

“Sarajevo već odavno izgubilo sjaj glavnog grada jedne države, da je to grad je to u kojem Hrvata i Srba gotovo da nema”, napisala je savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Potom, nekoliko sati prije nego će hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazati posjetu Bosni i Hercegovini zbog “sigurnosnih prijetnji”, Sanja Vlaisavljević, skrivajući se iza citiranja “dragog prijatelja”, nazvala je glavni grad BiH – “područjem džihada”.

Svakako njeno sramotno upoređivanje biografija Željka Komšića i Dragana Čovića, koji su tada bili kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda (2018.godine). “Uhljeb vs znanstvenik”, tako ih Vlaisavljević vidjela i definirala.

Dok je još bila direktorica Centra za kulturu dijaloga (2019.) ona je komentirala i odluku Suda BiH protiv izbora Tvrtka Milovića na uredničku poziciju dokumentarnog programa BHRT-a. Nazvala je skandalom.

“Hrvati u BiH su diskriminirani na svim razinama i u svim sferama društvenog života’!“, navela je tada ona.

Svakako, na samom kraju ne smijemo zaboraviti ni njene istupe nakon skandaloznog čina kada se na vratima katoličke porodice u Sarajevu osavnule prijetnje.

“No, ovih dana je posve jasno da su ugroženi samo par onih Hrvata što su ostali u Sarajevu. Dakako, ovdje ne mislimo na poslušnike raspoređene u „građanske“ stranke. U ugrozu smo se uvjerili prije dan dva kada su na vratima katoličke obitelji u „bh. Prijestolnici“ osvanule prijetnje smrću”, napisala je Vlaisavljević.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79