KO JE VOĐA AUTOMAFIJE U BIH?

Tužilac Džermin Pašić kazao je da će tokom suđenja saslušati 30 ključnih svjedoka, među kojima su i policajci

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Tužilaštva i odbrane danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje automafijašima u predmetu “Volan” koji se terete za višemilionske krađe vozila.

Tužilac Džermin Pašić kazao je da će tokom suđenja saslušati 30 ključnih svjedoka, među kojima su i policajci.

– Saslušanjem policajaca Vijeće će imati sliku kako je ova kriminalna organizacija funkcionirala. Riječ o policajcima koji su se 10 godina bavili ovom problematikom – kazao je Pašić.

Naglasio je da će čitati i iskaze pojedinih optuženih, date u fazi istrage u prisustvu advokata, u kojima su priznali djela za koja se terete. Pašić je, tokom opširnog izlaganja, naglasio da su tokom istrage vodili i posebne istražne radnje te da postoje i videozapisi, a dodao je da će biti prezentirani i materijalni dokazi.

– Svaki od optuženih je imao svijest o krivičnim djelima i znao je o djelovanju drugih članova čime su stjecali veliku materijalnu dobit. Imat ćemo i svjedoke koji, zbog metoda zastrašivanja, neće smjeti otvoreno razgovarati pa ćemo čitati njihove iskaze – poručio je Pašić.

Pretohodno je Pašić mijenjao dijelove iz optužnice, tačnije redne brojeve tački optužnica, što je opravdao riječima da je riječ o tehničkim greškama, ali je naglasio da optužnica suštinski nije promijenjena.

S druge strane, odbrane optuženih su na to prigovorile. Tokom izlaganja uvodnih riječi većina je bila mišljenja da se ne može raditi o organiziranoj kriminalnoj grupi ukoliko nema vođe, javlja Dnevni avaz.

– Imamo ”obezglavljenu” kriminalnu grupu – konstatirala je Tatjana Savić, braniteljica Sreća Trifkovića.

Naredno ročište zakazano je za 6. decembar, kada je planirano saslušanje Milana Božića, penzionisanog sarajevskog policajca.

 

 

Crna hronika / Foto Fokus

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments