Ko je Vojko D., uhapšen zbog ratnih zločina: Janša kao pripadnik “Vukova sa Vučjaka” zlostavljao Bošnjake u Prnjavoru

Nakon što je objavljena vijest kako su pripadnici Granične policije BiH uhapsili Vojka D. zbog ratnih zločina istražili smo o kome se zapravo radi.

Kako smo uspjeli saznati od dobro obaviještenih izvora, radi se o Vojku Duronjiću, zvanom Janša, kojeg je Okružni sud u Banja Luci prošle godine osudio na godinu dana zatvora zbog djela “Ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, odnosno zbog zlostavljanja civila bošnjačke nacionalnosti u Prnjavoru, prenosi Oslobođenje.

Srbin i Slovenka

Inače, Duronjićev otac je Srbin iz Prnjavora, a majka mu je Slovenka, tako da ima bh., ali i slovenačko državljanstvo. Do početka rata je živio u Sloveniji. U BiH dolazi početkom rata i priključuje se jedinici “Vukovi sa Vučjaka”, koja je bila aktivna u ovom dijelu BiH. Osim Dugonjića, i drugi pripadnici ove jedinice su osuđeni za ratne zločine.

– Dana 03.06.1994. godine, u popodnevnim časovima, nakon što je Dušan Debeljak došao pred porodičnu kuću oštećenog H.H. u tadašnjoj ulici Avde Tešnjaka broj „..“ u Prnjavoru, te zahtijevao od oštećenog da pođe sa njim u policijsku stanicu u Prnjavoru, radi navodnog davanja izjave, što je oštećeni i učinio, pa po dolasku u zgradu policije, nakon što je oštećeni uveden u jednu prostoriju, gdje je bilo prisutno još šest uniformisanih lica, među kojima su bili i Dušan Debeljak, Dragan Pokrajac i Vojko Duronjić, svi zajedno, rukama i nogama, te kablom više puta udarili oštećenog po svim dijelovima njegovog tijela, a na njegovo pitanje zašto ga udaraju, odgovorili: „Zato što si Turčin“, pri čemu je Vojko Duronjić, u jednom trenutku, prislonio pištolj na čelo oštećenog, neprekidno mu uvrćući usta cijevi od pištolja po njegovom čelu, koje fizičko zlostavljanje oštećenog je trajalo oko jedan čas, na koji način su povrijedili tjelesni integritet H.H. njegovim fizičkim zlostavljanjem, te primjenili mjere zastrašivanja, navodi se u optužnisi na osnovu koje je osuđen Duronjić.

Uhapšen ratni zločinac pri pokušaju prelaska bh. granice

– Neutvrđenog datuma u septembru mjesecu 1993. godine, nakon što su pred porodičnu kuću oštećenog S.D. u Prnjavoru došla tri njemu nepoznata policajca, a potom odveli oštećenog u prostorije policijske stanice u Prnjavoru, radi navodnog obavljanja informativnog razgovora, Vojko Duronjić i Jovo Miladić, koji je preminuo dana 26.01.2015. godine, naredili oštećenom da ustane sa stolice, pri čemu je Vojko Duronjić zahtijevao od oštećenog da stane uz ormar, te da podigne ruke na ormar, što je oštećeni i učinio, nakon čega ga je više puta zatvorenom šakom udario u predjelu bubrega, a potom pištoljem, kojeg je držao u ruci, oštećenom zadao više udaraca u predjelu bubrega, nakon čega je napustio prostoriju, a Jovo Miladić zajedno sa još jednim za sada nepoznatim policajcem nastavio fizički zlostavaljati oštećenog, na koji način su povrijedili tjelesni integritet oštećenog S.D. njegovim fizičkim zlostavljanjem, također se navodi u optužnici.

Osuđeni za zločine

Duronjić je u ovom sudskom procesu osuđen zajedno sa još šest policajaca iz Prnjavora, koji su također osuđeni za ratne zločine protiv bošnjačkih civila.

Vlado Budak je u ovom procesu osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora, Darko Savić na godinu i šest mjeseci, Petar Janković na godinu i tri mjeseca, Dragan Pokrajac na godinu, Branko Šestić na godinu i tri mjeseca, Dušan Debeljak na godinu zatvora, dok je Mićo Pančić oslobođen optužbi.

Na internetu se može naći i izjava Vojka Duronjića zvanog Janša iz 1992. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79