Ko još nije obolio, sad će: ‘K'o kerovi se satima mrznemo u redovima, jedan šalter radi, a oni preko ‘štele’ ulaze kako hoće…’

Jeste pandemija, jeste vanredna situacija, ali traje ona već mjesecima, dovoljno dugo da se i rad javnih službi mogao organizovati na način koji bar malo drži do dostojanstva građana. Uz malo dobre bolje i malo napora

Prizori koji mjesecima prate pandemiju, redovi na sve strane, ovih dana dostižu kulminaciju. Novembar je, hladno je, a nove epidemiološke mjere i propisana pravila za rad javnih službi dodatno će otežati obaveze koje građani moraju ispuniti i zbog njih u redovima stajati… I to, stajati satima!

Nervozni, promrzli, umorni, ali poslušni… Slika zabilježena danas ispred zgrade Općine Novo Sarajevo. Čeka se beskonačno, i u prvoj i u drugoj smjeni, za ovjeru dokumenata. No, nakon višesatnog čekanja i srmzavanja, živci popuštaju. Poneko odustaje, mnogi počinju da negoduju.

– Stojimo k'o kerovi u redu, mrznemo se satima, jedan šalter radi, sporo, čini se da sporije ne može… A onda dođu ovi što imaju ‘štele’ i ulaze preko reda, rade šta hoće! A mi, budale, stojima i čekamo…’ – ogorčeno viče jedan od sugrađana koji više od dva sata stoji ispred šalterske sale Općine Novo Sarajevo.

Gospođa do njega dodaje kako je dolazila i ujutru, ali je red bio još veći pa je odustala.

– Došla sam sada, nakon posla, ali opet se predugo čeka, i to vani. Nema nikakve organizacije! Šta će nam maske da nas štite, kad ćemo ovako sigurno oboljeti!

Redar na vratima Općine, mlad momak koji se revnosno prihvatio ovog zadatka, zadužen je za održavanje dozvoljenog broja ljudi u prostoru šalter sale. I radi to strpljivo, prateći da svi idu “po redu”. Ali, kada mu zazvoni telefon i neko nazove “odozgo”, pravila više ne važe.

– Ja tu ne mogu ništa, ne valjam ni vama ni njima… Kada me nazove neko “iz službe”, ja ih moram propustiti… Odem, provjerim, oni kažu, pusti, i ja moram… – pravda se mladić pred sve ogorčenijom masom ljudi.

A ovakvi prizori nastavit će se zasigurno i narednih dana, i bit će sve gori.

Jeste pandemija, jeste vanredna situacija, ali traje ona već mjesecima, dovoljno dugo da se i rad javnih službi mogao organizovati na način koji bar malo drži do dostojanstva građana. Uz malo dobre bolje i malo napora.

Da mora kao obični smrtnik provesti sate u redovima, na hladnoći, možda bi i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo drugačije “ustrojio” rad svojih službi. Ali, ništa od toga! – prenosi Depo

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79