Ko još pita nastavnike za bilo šta? Nova školska godina, nove muke

Ko još pita nastavnike za bilo šta?

Nova školska godina, nove muke

 

15 dana prije početka školske godine nastavnici i djeca su obaviješteni o novostima koje ih očekuju. I to naravno, preko Facebook profila ministrice za odgoj i obrazovanje KS-a Naide Hota Muminović. Odluke preko noći, edukacije za nekoliko sati, zaključci iza zatvorenih vrata, primjena odmah piše Crna-Hronika

– Kako smo i najavili od septembra ove školske godine počinjemo sa primjenom predmentih kurikuluma u učionicama i to u prvom i petom razredu osnovne škole, prvom razredu srednje škole za sve općeobrazovne predmete, predmetima koji se izučavaju po prvi put u osnovnoj školi u predmetnoj nastavi (npr. Fizika u 7. razredu, Hemija u 8. razredu), najavila je ministrica, a onda je uslijedila samohvala.

– Od mog imenovanja za ministricu uradili smo mnogo posla u pripremama za implementaciju reforme usvojili smo prve predmetne kurikulume, predstavili ih javnosti, diskutovali sa obrazovnom zajednicom o njima, recenzirali ih i dodatno poboljšali, izradili dodatne nedostajuće predmetne kurikulume, integrisali projekt TABLA sa kurikilarnom reformom, obučili 32  master trener- mentora, koji su potom obučili 750 nastavnika i nastavnica, nastavnici su potom realizirali oko  350 STEAM oglednih  časova u 22 osnovne škole i 10 gimnazija,  te sabrali oko 1500 priprema za čas. Parelalno sa ovim radili smo na uspostavi Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja koji je već nakon mjesec dana rada, tačnije u junu, organizirao prvi dio stručnog usavšavanja za 680 nastavnika i nastavnica. Ministarstvo trenutno završava pravni okvir i izrađuje odluke i druge prateće akte za početak primjene kurikularne reforme u Kantonu Sarajevo, između ostalog je navela ministrica.

Samo jedno je zaboravila, nastavnici, oni koji će 1. septembra dočekati djecu u učionicama, uglavnom ne znaju o čemu piše ministrica Hota-Muminović.

– Ne razumijem o čemu piše ministrica. O kakvoj kurikularnoj reformi, o ovoj o kojoj saznajemo preko Facebook profila? , pita jedna nastavnica fizike koja je zaposlena u dvije sarajevske osnovne škole.

Nezvanično saznajemo da je u planu za 5-10 dana obučiti 2.000 nastavnika.

– Opet su naša djeca pokusni kunići. Sve ide preko njihovih leđa. Spašavajmo djecu dok još ima vremena, poručila je majka gimnazijalke, profesorica u jednoj od osnovnih škola.

Slični komentari su i na Facebooku.

–  Jedva čekam da vidim svih 1500 STEAM priprema na jednom mjestu. O kakvoj edukaciji u augustu ima smisla govoriti?! Ta jedna sedmica ispunjena je popravnim ispitima, a razrednicima pune ruke posla oko administracije na kraju jedne i početku druge nast.godine.

Svašta, u nas…, jedan je od komentara.

Naravno, ovaj komentar i pitanja, kao i brojni komentari i pitanja na dosadašnje, čudne, preko noći donesene odluke ministrice Hota Muminović ostali su bez odgovora. Ministrica se pita, ministrica odlučuje, ministrica ima pravo i moć. I to koristi, maksimalno!

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79