Ko koči 50 miliona eura pomoći? Prva tranša spremna za isplatu od EU, ali “sposobni” bh. političari nisu ispunili zadatke

Kada vlasti u BiH ispune sve zadatke koji su stavljeni pred njih, tada će i otpočeti isplata 70 miliona eura iz energetskog paketa podrške Evropske unije.

Prva tranša sredstava od 63 miliona eura je spremna za isplatu jer je Evropska komisija potpisala sporazum o finansiranju.

– Sada je na Bosni i Hercegovini da potpiše sporazum o finansiranju i dostavi zahtjev za plaćanje, uz završni izvještaj o implementaciji Akcionog plana – kazao je u izjavi  portparol Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH Ferdinand Koenig, piše Avaz.

On je podsjetio da se kroz taj paket, kojim se potvrđuje da je EU lojalan i pouzdan partner BiH, izdvajaju sredstva za pomoć najugroženijim domaćinstvima u BiH kako bi se izborila s visokim cijenama koje su rezultat ruske agresije na Ukrajinu, kao i za unapređenje energetske efikasnosti u zemlji kao svojevrsno ulaganje u budućnost.

– Od ukupnog finansijskog paketa, više od dvije trećine, odnosno 50 miliona eura, namijenjeno je za najmanje 165.000 ugroženih domaćinstava. Ostatak od 20 miliona eura je predviđen za najmanje 4.000 stambenih objekata u cilju poboljšanja njihove energetske efikasnosti, kao i za najmanje 400 mikro, malih i srednjih preduzeća suočenih s izazovima usljed energetske krize – kazao je Koenig.

Akcioni plan, pojasnio je, definira realizaciju energetskog paketa u BiH, a Vijeće ministara BiH je taj dokument usaglasilo u decembru. Tek na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, odnosno u četvrtak, utvrđen je prijedlog sporazuma o finansiranju Godišnjeg akcionog plana. Taj dokument će biti dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru usvajanja.

Radna grupa Vlade
S druge strane, radna grupa Vlade FBiH je izradila i usaglasila kriterije za sve tri komponente Akcionog plana. Predmetni kriteriji, odgovoreno nam je iz Ureda za evropske integracije Vlade FBiH, sačinjeni su u saradnji s Delegacijom EU u BiH te na sve dokumente pripremane u ovom procesu i Evropska komisija mora dati svoju saglasnost. No, bez konačnog potpisa između BiH i EU, Vlada FBiH ne može usvojiti program utroška s kriterijima za raspodjelu grant sredstava.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79