Ko koči povratak šest iskusnih inspektora u MUP Kantona Sarajevo

Šest sarajevskih policijskih inspektora s dugodišnjom iskustvom koji su prije dvoje godine “otjerani” iz policije, zbog kako je tada navedeno informacije OSA-e da predstavljaju sigurnosnu smetnju, tačnije da nisu prošli sigurnosne provjere i dalje čekaju rasplet situacije kako bi se vratili u službu u kojoj su proveli više od 20 godina.

Radi se o iskusnim policajcima od kojih je većina maloljetnih boraca Armije BiH, Senadu Muslimu, Emiru Efendiću, Mirnesu Hodžiću, Safetu Gaguli, Elviru Bajriću i Fikretu Bajrici. Oni su iz službe otpušteni bez ikakvog postupka ili krivične prijave što je Uprava bila dužna sprovesti prije nego im je dala otkaze, a sada sudskim putem pokušavaju da se vrate na posao, jer su proglašeni prekobrojnim.


Međutim, indikativno je da je OSA, što je Nezavisni odbor Kantona Sarajevo i utvrdio, obavijestila u martu policijskog komesara Nusreta Selimovića da su se promijenile okolnosti, tačnije da policajci više ne predstavljaju sigurnosnu smetnju. O tome je Selimović i informirao Nezavisni odbor te potvrdio da je telefonskim putem razgovarao s direktorom OSA-e, ali da ništa nije poduzeo jer se “posavjetovao s pravnicima”

No, umjesto da se policajci vrate na posao, Selimović navodi da će o tome odlučiti sudi, aludirajući na njihove tužbe.

Selimović u odgovoru priznaje da je dobio dokumentaciju vezano revizije za reviziju predmeta šest bivših službenika, ali da tome nije odlučivao, jer je u nadležnosti Ministarstva.

Zanimljivo je da saga oko povratka dešava u trenutku kada sarajevska policija vapi za novim službenicima, zbog čega je usvojenim izmjenama i dopunama Zakona predviđeno zapošljavanja 320 novih mladih policajaca, za čiju je obuku potrebno skoro dvije godine prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79